Zoeken in deze blog

zondag 15 april 2012

Beschouwt de Gemeente de groenstrook als parkeerruimte?

Veel bewoners van de Van den Brandelerkade vinden deze straat niet geschikt om over de hele lengte aan weerszijden auto's te herbergen. De straat is hiervoor te smal en er is een onveilige situatie ontstaan.

Uit het Parkeeronderzoek Nulmeting maart 2011 blijkt dat de Gemeente beide zijden van de Van den Brandelerkade als parkeercapaciteit aanmerkt. Voor de Lorentzkade hanteert zij andere maatstaven. Daar wordt de groenzijde niet meegeteld als beschikbare parkeerruimte. De parkeercapaciteit is van belang om vast te stellen of sprake is van onaanvaardbare parkeeroverlast of niet.

Lees voor verdere uitleg van de begrippen parkeercapaciteit en bezettingsgraad het blogbericht: Samenvatting resultaten nulmeting 2011 en de paragraaf over Van den Brandelerkade - Lorentzkade in het blogbericht:  Hertelling

Mijn straatgenoot Rudmer heeft over deze kwestie een interessante correspondentie gevoerd met J. Smit van de Gemeente. Vooral deze passage uit een e-mail van de heer Smit d.d. 3 april 2012 vond ik verbazingwekkend:

Bij de 0-meting zijn beide zijden van de Van den Brandelerkade meegeteld als capaciteit. Automobilisten parkeren hier ook. Zoals u zelf aangeeft parkeren mensen half in het gras. Dit is uiteraard niet wenselijk, maar hierdoor is de doorgang voor hulpdiensten gewaarborgd. In bochten is dit waarschijnlijk niet het geval, dus hier moet nog naar gekeken worden in samenspraak met de wijkvereniging. Bij de Lorentzkade is langs het groen een hekje aangebracht. Hierdoor zijn mensen geneigd de auto op enige afstand van het hekje te plaatsen, in verband met het openen van de deur. Hierdoor kan de doorgang voor hulpdiensten of vuilniswagen niet gegarandeerd worden. Vandaar dat de groenzijde hier niet is meegenomen als capaciteit

Interessant in dit verband is artikel 5:11 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Leiden. Hier staat:

Het is verboden met een voertuig te rijden door of deze te doen of te laten staan in een park of plantsoen of een van gemeentewege aangelegde beplanting of groenstrook.


Kortom: de Gemeente neemt het structureel overtreden van de APV in aanmerking om de parkeercapaciteit in onze straat te bepalen en daarmee de vraag te beantwoorden of sprake is van parkeeroverlast. Onaanvaardbaar lijkt mij.





De ambtenaar lijkt ook een beetje te zijn geschrokken van zijn stelling. In een later bericht van 4 april jl. aan Rudmer schrijft hij:

Geachte heer (..), 
In het onderzoek (opmerking Regine: met onderzoek bedoelt hij de hertelling in april 2012) zal voor de verschillende telmomenten aangegeven worden wat de bezettingsgraad is als de capaciteit langs de graszijde meegenomen wordt en waar deze op uitkomt als deze capaciteit niet meegenomen wordt. Hiermee komen wij tegemoet aan de wens van enkele bewoners. 
Het parkeren langs de graszijde en het wel of niet plaatsen van een hekje, is ter sprake gebracht tijdens het overleg met de wijkvereniging. Er zijn geen conclusies getrokken. Wij komen hier nog op terug. 
Met vriendelijke groet, 
Jan Smit

Geen opmerkingen: