Donderdagavond 13 december heeft de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid de brief van Wethouder Strijk d.d. 13 november 2012 besproken. In deze brief doet de Wethouder verslag van de situatie in en net buiten de blauwe zones.
U kunt het hele agendapunt live afluisteren op:
Video verslag Raadscommissie
Ik zal proberen hiervan een samenvatting te geven.
De Wethouder geeft een korte inleiding. Hij erkent dat er problemen zijn in straten die aan de blauwe zone grenzen. Hij geeft aan dat er een proef van 2 jaar is afgesproken, waarvan nu nog maar 1 jaar voorbij is. Hij wenst van de Raadscommissie te vernemen welke ruimte hij krijgt om voortijdig in te grijpen. Hij geeft daarbij onder andere als voorbeeld om de proef al eerder te evalueren, om de parkeertijd in de blauwe zone van 2 uur naar 3 uur te verlengen en om extra werknemersvergunningen te verstrekken voor plaatsen in de Morspoort-garage. Ook wil hij weten welke structurele maatregelen hij zou mogen nemen.
Daarna komen vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen aan het woord.
VVD en CDA willen geen tussentijdse aanpassingen en willen de proef helemaal uitdienen. De VVD geeft aan altijd al tegen parkeerrestricties te zijn geweest, maar er is nu eenmaal een proef afgesproken en 'afspraak is afspraak'. De VVD ziet niets in uitbreiding van blauwe zones, als het niet werkt moet het maar helemaal worden afgeschaft. Het CDA zit ook op deze lijn en wil niet tijdens de proef 'de spelregels veranderen'. De VVD en het CDA zitten samen met SP en D'66 in het college van B&W.
De SP en de PvdA zijn wel bereid de grenzen van de blauwe zone uit te breiden. Ze weten wel genoeg, en de blauwe zone in de huidige vorm werkt niet, de gebieden zijn te klein. Waarbij de PvdA ook nog aangeeft dat betaald parkeren ook een optie is, maar wel tegen lagere tarieven dan in de binnenstad. De PvdA wil al actie nemen in de volgende Raad.
D'66 zit er een beetje tussenin en geeft aan dat er maatregelen moeten worden genomen om acute problemen op te lossen. D'66 is voor vervroegde evaluatie en korte termijn maatregelen. Verder moeten er 'integrale oplossingen voor de lange termijn' worden gevonden en moet iedereen met iedereen gaan praten. Echt een 'go' om aan de gang te gaan om de blauwe zone uit te breiden, heb ik niet gehoord van D'66.
Ook de
CU geeft aan dat de Wethouder op korte termijn aan de gang mag met korte termijn maatregelen om de ergste overlast tegen te gaan. Het CU wil wel een grondige evaluatie om aan de hand daarvan te komen tot lange termijn oplossingen.
Groenlinks geeft de Wethouder de ruimte om aan de gang te gaan. Ook mag de Wethouder het uitbreiden van de blauwe zone nu al in gang zetten, of het verkennen van de mogelijkheden van betaald parkeren.
De
Stadpartij zegt: maak de hele stad maar blauwe zone...
De
Partij voor de Dieren zegt: ga maar aan de gang. Parkeren mag iets kosten. Denk aan betaald parkeren. Wel geeft de PvdD aan dat per wijk maatwerk moet worden geleverd in parkeerbeleid en parkeerrestricties.
Wethouder Strijk zijn conclusie is als volgt:
Hij gaat aan de slag met voorstellen voor maatregelen op de korte termijn zoals werknemersvergunningen voor de Morspoort-garage en het verlengen van de parkeerduur in de blauwe zone van 2 tot 3 uur.
Ook komt hij met voorstellen voor de langere termijn, een en ander onderbouwd met cijfers.
Van de Raadscommissie wil hij 'richtinggevende uitspraken' over wat hij mag, ook budgettair gezien. Bijvoorbeeld: blauwe zone boetes gaan naar het Rijk en betaald parkeren boetes gaan naar de stad.
Ook wil hij de visie die hij heeft vernomen uit de Raadscommissie mee terugnemen voor bespreking in het college van B&W, vooral omdat CDA en VVD tegen voortijdig ingrijpen in de proef zijn (B&W: VVD 6 zetels, CDA 4 zetels, SP 4 zetels, D'66 10 zetels)
Mijn conclusie:
Gezien het voorgaande zal er op korte termijn waarschijnlijk niets in onze straten veranderen, omdat er op korte termijn geen keuze gemaakt gaat worden voor een structurele oplossing, zoals uitbreiding van de blauwe zone tot aan het Kanaal.