Zoeken in deze blog

dinsdag 28 februari 2012

Kruising Thorbeckestraat - Roodenburgerstraat

Wat ik bijzonder vind in de discussie, is dat volgens sommigen de parkeeroverlast in de vrije zone zich na verloop van tijd vanzelf oplost. Het advies is om gewoon even te wachten. Maar gastparkeerders die voorheen in de straten stonden die nu blauw zijn, parkeren nu bij ons. Als het probleem zich toen niet vanzelf oploste, waarom  zou dat nu dan wel opeens gebeuren? 

Kruising Thorbeckestraat - Roodenburgerstraat

Kruising gezien richting Cronesteinkade - blauwe zone

Kruising gezien richting Lammenschansweg - blauwe zone

Kruising gezien richting Zoeterwoudsesingel - blauwe zone

Kruising gezien richting Burggravenlaan - vrij parkeren

maandag 27 februari 2012

Bericht uit de Meij van Streefkerkstraat


Wijkbewoner Jan woont in de Meij van Streefkerkstraat, een niet blauwe straat. Hij zou oh zo graag EUR 30 (per auto voor 2 jaar) willen betalen om de mogelijkheid te hebben ook in het blauwe gebied te kunnen parkeren.


Deze e-mail ontving ik van Jan op 26 februari 2012:

Ik vind als er een blauwe zone wordt ingevoerd er ook gehandhaafd moet worden.

Voorts worden de auto's in de niet blauwe zone lukraak overal op de stoep en in de groenperken geparkeerd. In de Meij van Streefkerkstraat is de parkeerdruk sterk toegenomen. Hier is geen blauwe zone. Mijn idee is voer het overal of nergens in en als je het invoert handhaaf dan ook.

Ik woon in de Meij van Streefkerkstraat, buiten blauwe zone gebied. Onze straat staat vol. Mag ik heel als je blieft 30 euro betalen zodat ik in een lege blauwe zone straat kan parkeren.

Jan

zondag 26 februari 2012

Overleg Wijkvereniging en Wethouder

In e-mails van wethouder Strijk, onder andere een e-mail van 18 februari jl., schreef de wethouder dat "wij volgende week een gesprek hebben met enkele bewoners uit uw buurt en de voorzitter van de wijkvereniging". Mij is niet bekend of er afgelopen week dergelijk overleg heeft plaatsgevonden. Als iemand hier nieuws over heeft, houd ik mij aanbevolen.

Wat ik wel heb vernomen is dat er voor woensdag 29 februari aanstaande een overleg staat gepland tussen de Voorzitter van de Wijkvereniging en wethouder Strijk. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst hiervan.

vrijdag 24 februari 2012

Stoepparkeerders


Deze e-mail met foto's ontving ik op 23 februari van wijkbewoner Luuk. Hij woont aan De Laat de Kanterstraat. Auto's worden steeds vaker op de stoep geparkeerd en ondanks de vakanties, wordt het alleen steeds maar drukker.

Hallo Regina

Hierbij nog enkele foto's van kruising De Laat de Kanterstraat / De Ridderstraat.
Bewoners / bezoekers worden nu gedwongen hun auto op de stoep te zetten. Voorheen een veilige plek voor onze zes jarige zoon om rustig te kijken of hij kan oversteken.




Dit is trouwens een trend van de laatste week. Het wordt dus zelfs drukker, terwijl veel bewoners nog wel op vakantie zijn. Dat de wethouders zegt dat het rustiger zal worden in de loop van de weken, klopt dus niet. Het wordt alleen maar nog drukker.

Groetjes, Luuk

Bewoonster DLDK-straat zonder parkeeroverlast


Maya woont aan De Laat de Kanterstraat en ervaart geen parkeeroverlast. Haar e-mail ontving ik op 22 februari.

E-mail van Maya:

Geachte,

Hierbij wil ik graag melden als bewoner van de burgemeesters wijk dat wij geen overlast van het parkeren hebben. Ik kan mijn auto bijna altijd voor de deur kwijt kan. Verder heb ik jaren in de binnenstad gewoond en vind ik het niet meer dan normaal dat je je auto af en toe wat verder moet zetten. Tenslotte kan ik mij goed indenken dat er valide redenen zijn om te parkeren bij mij voor de deur als je in de binnenstad woont of werkt. Niet iedereen heeft de luxe om voor een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen. Een beetje tolerantie en flexibiliteit zou ook wel eens goed zijn. Ik hoop dat de blauwe zone zich dan ook vooral niet verder uitbreidt.

Met vriendelijke groet,

Maya 

donderdag 23 februari 2012

Hoekparkeerders


Deze e-mail ontving ik 22 februari van Monique. Zij woont aan De Laat de Kanterstraat. Door een op de hoek geparkeerde auto had zij bijna een aanrijding met een fietser.

E-mail van Monique:

Dag Regine,

Zojuist via mijn mobiele telefoon weer drie foto’s van de laat de Kanterstraat aan jou gestuurd.




De eerste foto geeft aan dat de straat weer vol staat en dat er tegenwoordig ook op de stoep wordt geparkeerd. De mensen die hun auto in onze buurt kwijt willen, proppen hun auto’s in de kleinste plekjes, dus ook op de stoep als nodig.



De tweede foto toont aan dat er regelmatig busjes op de hoek van de straat staan geparkeerd, in hun gedrevenheid om kosteloos te parkeren. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Gisteren had ik zelf bijna een aanrijding met een fietser, zelf komende vanaf de singel, die van links kwam. Hij had mij niet gezien en ik hem niet.



De derde foto toont de lege Thorbecke straat, op hetzelfde moment gefotografeerd als foto 1 en 2. Dit was dinsdagmiddag om 17.15 uur. Op dit tijdstip heb ik mijn auto moeten parkeren voorbij de Cobetstraat, terwijl ik op de hoek van de Thorbeckestraat woon.

Ik weet niet of deze foto’s nog wat toevoegen. Wat mij betreft gaat het om overlast en verkeersveiligheid.

Nogmaals dank voor je initiatief. Als ik of mijn buren nog op ander vlak kan bijdragen, hoor ik het graag. Wij hebben er allemaal genoeg van. De uitkomst van deze proef is nu wel helder lijkt ons.

Hartelijke groet
Monique


Werknemersvergunning


Binnenkort is er voor werknemers van bedrijven in de stad een alternatief voor het parkeren in onze wijk. Per 1 maart aanstaande kan de zogenaamde 'werknemersvergunning' worden aangevraagd. Zie voor het aanvraagformulier: aanvraag werknemersvergunning327 vergunningen zijn beschikbaar. Ik vind het een sympathiek initiatief. Maar zolang er een bereikbaar gratis alternatief is -namelijk parkeren in onze wijk- denk ik dat de bereidheid om EUR 380 per kalenderjaar te betalen gering zal zijn. Zie ook het persbericht op: sleutelstad.nl-werknemersvergunning

Van de website van de Gemeente


Werknemersvergunning

Vanaf 1 maart 2012 is het voor mensen die werken in de binnenstad mogelijk een werknemersvergunning aan te vragen. Met deze vergunning kan er op drie terreinen in het centrum van Leiden met de auto geparkeerd worden. Er zijn 327 vergunningen beschikbaar. De uitgifte van de vergunning gaat naar de datum waarop de gemeente de aanvraag heeft ontvangen. Deze vergunning is voor alle personen die via de werkgever kunnen aantonen dat hun werkgever gevestigd is in de binnenstad (binnen de zones waar betaald parkeren geldt, inclusief het stationsgebied) van Leiden.
Personen met een werknemersvergunning kunnen van maandag tot en met vrijdag (uitgezonderd feestdagen) van 8.00 tot 18.30 uur op de volgende plekken parkeren:
  • Langegrachtterrein (naast Tweelinghuis)
  • Morssingelterrein Stationsgebied
  • Lakenplein (parkeerterrein)
De werknemersvergunning kost 316 euro voor 2012 (maart t/m december). In 2013 kost deze 380 euro voor één kalenderjaar. De werknemersvergunning is vanaf 1 maart 2012 digitaal aan te vragen via www.leiden.nl/parkeren

Bij aanvraag moet een geldige werkgeversverklaring (niet ouder dan 1 maand) overhandigd worden welke als download op de gemeentelijke website staat. Daarnaast moet de aanvrager een kopie inschrijving Kamer van Koophandel (niet ouder dan 6 maanden) overhandigen waaruit blijkt dat de werkgever in Leiden is gevestigd in het parkeerrestrictiegebied in de binnenstad. Alleen digitale aanvragen met volledig ingevuld aanvraagformulier en werkgeversverklaring worden geregistreerd.


Bericht uit De Laat de Kanterstraat


Onderstaande e-mail ontving ik eind vorige week van Margot. Zij woont aan De Laat de Kanterstraat. Vorige week moest er worden gebeld met de Gemeente, omdat door geparkeerde auto's die in de weg stonden, de vuilcontainers niet konden worden geleegd.

E-mail van Margot:

Beste meneer (...), 

Allereerst dank dat u deze website heeft opgezet! 

Wij wonen op De Laat de Kanterstraat .. en hebben sinds de invoering van de blauwe zone met twee problemen te maken. 

Wij vallen zelf net buiten de blauwe zone, die eindigt bij de kruising met de Thorbeckestraat. En dat veroorzaakt probeem één: we kunnen niet meer voor de deur parkeren en dat geldt voor al onze buren. Ik herkende in het verleden de meeste auto's die in ons stukje straat geparkeerd stonden en nu bijna geen een meer. We moeten onze auto opeens ver weg parkeren, omdat iedereen die de stad ingaat, vlak ná de blauwe zone - bij ons voor de deur dus - zijn auto zet. Dus áls die blauwe zone er dan zo nodig moest komen, waarom dan niet in het gedeelte waar wij wonen?! 

Het feit dat het nu dus voor onze deur altijd tjokvol met auto's staat leidt tot het tweede probleem: de chauffeurs van deze auto's hebben geen binding met de straat en weten niet (of negeren?) dat er op donderdag geen auto's mogen staan vanwege het legen van de vuilniscontainers. Afgelopen donderdag (16 februari) zijn onze containers om die reden niet geleegd. Een dag later gebeurde dat alsnog omdat we zelf hebben gebeld met de gemeente. 

Een voor de hand liggende oplossing voor ons zou zijn, dat de blauwe zone ook bij ons wordt ingesteld. Al besef ik me dat dat wellicht alleen maar het verplaatsen van het probleem is. 

Iemand die op de Thorbeckestraat woont, zei me: "Ik had géén parkeerprobleem, nu is er een blauwe zone en heb ik ook geen parkeerprobleem, maar het kost me wel 30 euro per jaar."

Met vriendelijke groet, Margot

De Laat de Kanterstraat 

woensdag 22 februari 2012

Open brief aan de bewoners buiten de blauwe parkeerzone

Deze constructieve open brief plaatste M.J.M. van Adrichem, ondernemer in Leiden, als reactie op de blog. Ik heb er een apart blogbericht van gemaakt om deze brief meer aandacht te geven.

Uiteraard begrijp ik de lastige situatie van ondernemers en werknemers uit de binnenstad. Voor hen is de huidige situatie ook erg vervelend.

Per 1 maart aanstaande is het overigens mogelijk om een zogenaamde werknemersvergunning aan te vragen. Dat is een parkeervergunning voor werknemers die in de binnenstad werken. Zie: werknemersvergunning. Deze vergunning kost EUR 380 per kalenderjaar. Ik moet zeggen dat ik dat een behoorlijk hoog bedrag vind.


Open brief van M.J.M. van Adrichem

Open brief aan de bewoners buiten de blauwe parkeerzone.

Geachte bewoners,

Vanuit mijn positie als ondernemer in de binnenstad van Leiden begrijp ik dat het voor de aanwonenden vervelend is dat een aantal straten buiten de 'blauwe zone' door de gemeente tot gebied is bestempeld waar vrij geparkeerd mag worden. Hierdoor worden de aanwonenden zowel in hun uitzicht als in de mogelijkheid hun auto voor de deur te parkeren beperkt.

Als ondernemers hebben wij ons met hand en tand verzet tegen de invoering van de 'blauwe zone'. Wij zagen dit niet alleen als een beperking van de, nu reeds slechte, bereikbaarheid van het centrum van Leiden maar eveneens als een inperking van onze eigen vrijheid om met de auto naar het werk te komen. Ons verzoek om een goed alternatief te bieden voor de parkeerproblematiek is door de gemeente tot nu toe niet gehonoreerd en daardoor worden ondernemers in het centrum dubbel getroffen door deze maatregel. De gemeente Leiden beseft niet dat het verschuiven van het probleem niet het oplossen van het probleem is.

Daarnaast is het verstandig eens een blik over de eigen heg te werpen. Wij wonen met z'n allen in een dichtbevolkt land. Een land waar het bovendien ondertussen de norm is dat ieder huishouden twee of meer auto's bezit. Al het daarbijbehorende blik brengt in iedere stad overlast met zich mee hetgeen vervelend is voor de bewoners. Dat betekent wel dat we met z'n allen een beetje inschikkelijk moeten zijn. Gelukkig staan er tegenover 'wonen in de stad' ook hele goede dingen, cultuur, sport & recreatie, winkelen etc. die de parkeerproblematiek dragelijk maken.

Als de volgende keer uw parkeerplekje wordt ingenomen door iemand die in het centrum werkt. Ga er echter dan vanuit dat diegene dat doet omdat ie daar z'n boterhammetje moet verdienen en er daarbij ook voor zorgt dat het centrum van Leiden aantrekkelijk is voor bezoekers. Iemand die ook baalt van de situatie maar bij de gemeente Leiden nul op rekest heeft gekregen. Als ondernemers hebben wij een aanmerkelijk belang bij een goede oplossing. De enige manier om tot een oplossing van deze parkeerproblematiek te komen is om de gemeente aan te sporen om te zoeken naar extra parkeerplekken (bijv. ondernemersvergunningen voor de Lammenschansweg en/of Cronesteinkade) en daarmee een voor alle betrokkenen acceptabele oplossing te vinden.

Met vriendelijke groet,

M.J.M. van Adrichem
Ondernemer in Leiden

Is de proef geslaagd?

Tot nu toe heb ik nog geen rationele argumenten gehoord waarom de proef met de blauwe zone op de manier zoals die nu is ingevoerd, geslaagd zou zijn. 

Wel emotionele argumenten, zoals: die mensen in de Burgemeesterswijk hebben allemaal twee auto's, ze golfen, zij racen met zijn allen door De Sitterlaan, zij wonen toch wel erg mooi daar in die wijk en al die geneugten moeten nu maar eens flink afgestraft worden met grote hoeveelheden blik voor de deur. Eindelijk gerechtigdheid! En daar mogen ze dan vooral niets van zeggen, want ze hebben het al goed genoeg. 

Volgens mij heeft dit niets meer te maken met parkeerbeleid, maar met andere sentimenten.....

21-2-2012 - Plein voor de St. Petruskerk aan de Lammenschansweg - blauwe zone

21-2-2012 - Plein voor de St. Petruskerk aan de Lammenschansweg - blauwe zone

21-2-2012 - Cronesteinkade - blauwe zone

21-2-2012 - Van den Brandelerkade - zone vrij parkeren

21-2-2012 - Roodenburgerstraat - zone vrij parkeren

dinsdag 21 februari 2012

Bericht uit de blauwe zone

Van wijkbewoonster Paula ontving ik gisteren onderstaande e-mail. Zij woont in de blauwe zone en is bang dat bewoners uit de 'vrije zone' zullen aandringen op opheffing van de blauwe zone.

Opheffing van de blauwe zone is in ieder geval niet mijn intentie. Straten die voorheen jaren hebben gekampt met parkeeroverlast moeten daarvan verlost blijven. De overlast verschuiven naar een paar straten verder is volgens mij echter geen oplossing. Uitbreiding van de blauwe zone tot een natuurlijke scheiding zoals het Kanaal mogelijk wel. Verder vragen wijkbewoners uit de 'vrije zone' inderdaad aan mensen die komen parkeren waarom ze dat doen en of er geen alternatief is, zoals de werknemersvergunning die per 1 maart kan worden aangevraagd.



Dit is het bericht van Paula
E-mail d.d. 20-2-2012

Ik heb de bewoners van het gebied dat nu last heeft van de auto's, nooit mee horen leven met de bewoners waar nu de blauwe zone is ingevoerd. Wonende op de Sitterlaan konden wij dagelijks onze auto niet kwijt voor de deur, of dichtbij. Oudjes met rugzakken op en met volgeladen koffers lieten vaak weken hun auto voor de deur staan om met de trein op vakantie te gaan. Elke dag racende treinreizigers die her en der hun auto neer gooiden. Noem het maar op.
Wij zijn de gemeente zeer dankbaar voor het invoeren van de blauwe zone. Tevens zijn wij bang dat de dreigende bewoners van de niet-zone er bij de gemeente op aan zullen dringen dat de blauwe zone hier weer wordt opgeheven. Ik hoop van harte dat zij geen gehoor geven aan zo'n verzoek.
Deze blog laat zien dat de Burgemeesterswijk bewoners hoog opgeleid zijn en veel tijd hebben om hun punt te maken. U kunt dat ook op een andere manier doen dan overal luidop klagen bij de gemeente. U zou de mensen die bij u parkeren kunnen vragen waarom ze dat doen en eventueel een goede tip kunnen geven. U zou ook even kunnen afwachten hoe het verdere verloop is. Vaak vinden mensen het toch te ver weg parkeren in de Burgemeesterswijk. Kom samen tot en oplossing. Ik leef net zoveel met u mee als u met ons deed.
Enne, de Sitterlaan als racebaan gebruiken, zoals ik menig bewoner uit de Burgemeesterswijk heb zien doen, is ook not done. Zal ik daar een blogje over starten?^^

Met vriendelijke groet,

P. (...)

maandag 20 februari 2012

Beperkte handhavingscapaciteit geen valide reden voor beperkte invoering blauwe zone


Onderstaande e-mail wisseling ontving ik van een bewoner uit de Roodenburgerstraat. Hij stelt onder andere dat de invoering van de blauwe zone in slechts een beperkt deel van de wijk, mede is ingegeven door de beperkte handhavingscapaciteit van de Gemeente. Hij acht dit onacceptabel. 


E-mail d.d. 18-2-2012 van een bewoner van de Roodenburgerstraat aan wethouder Strijk


Op 18 feb. 2012 om 11:01 heeft (...) het volgende geschreven:

Geachte heer Strijk,

Het is u ongetwijfeld bekend dat zich sedert 1 januari 2012 ernstige parkeeroverlast voordoet in onder meer de Roodenburgerstraat. Ik heb het nu anderhalve maand aangezien en de maat is wat mij betreft vol: er treedt geen enkele verbetering op in de situatie, maar eerder een verslechtering. Wij wonen ca. 20 meter buiten de per genoemde datum ingevoerde blauwe zone en het is gewoon niet meer mogelijk binnen een redelijke afstand van ons huis te parkeren. In onze straat worden auto's en bestelbusjes voor zeer lange tijd geparkeerd (gestald). Fietsen worden uit auto's geladen om zo naar de stad te gaan. Bovendien doen zich gevaarlijke situaties voor: forensen die haastig op zoek zijn naar een parkeerplaats rijden met veel te hoge snelheid door de straat, terwijl wij onze kinderen naar school brengen en de straat vol is met fietsende kinderen. Ook de seniore bewoners van onze straat worden zwaar getroffen door de blauwe zone, omdat zij slecht ter been zijn en niet meer op korte loopafstand van hun huis kunnen parkeren. Het straatbeeld van onze prachtige wijk (een beschermd Stads- en Dorpsgezicht nota bene) wordt daarnaast danig ontsierd door de werkelijk overvolle straten buiten het blauwe gebied. Het is gewoon geen gezicht.

Uiteraard heb ik er begrip voor dat de gemeente iets heeft willen doen aan de parkeeroverlast die vóór 1 januari 2012 gold in de thans als blauw gebied aangeduide zone. Deze overlast is nu verdwenen. Waar ik géén begrip voor heb, is de omstandigheid dat de beperkte invoering van de blauwe zone in onze wijk mede is ingegeven door de beperkte handhavingscapaciteit van de gemeente; een grotere blauwe zone die mede de gehele Roodenburgerstraat zou omvatten, is praktisch en bugettair onhaalbaar. Dit nu is voor mij onacceptabel. Het was eind vorig jaar wat mij betreft van tweeën één: ofwel u zou iets doen aan de parkeeroverlast in onze wijk en de gehele wijk tot blauw gebied bestempelen, ofwel u zou de status quo handhaven. U heeft - overigens om heel begrijpelijke redenen - ervoor gekozen de status quo niet te handhaven. In plaats daarvan heeft u een volstrekt arbitraire grens door onze wijk getrokken. Wat mij betreft staat er nog maar één mogelijkheid open om de vele, vele klachten uit onze wijk op te lossen: de onmiddellijke invoering van de blauwe zone in de gehele wijk. Wachten op een evaluatie na een half jaar is nadrukkelijk géén optie. De problemen zijn volstrekt duidelijk, urgent en eisen onmiddellijke actie van uw kant.

U zult begrijpen dat ik alle publicitaire, politieke en juridische middelen zal ondersteunen om aan de huidige situatie een einde te maken. Ik vertrouw er echter op dat dit niet nodig zal zijn. Uiteraard sta ik tot uw volledige beschikking voor nadere toelichting op mijn klacht. Mijn mobiele telefoonnummer is hieronder vermeld.

Hoogachtend,

(...)


Reactie d.d. 18-2-2012 van wethouder Strijk

From: Strijk, Robert
To: (...)
Sent: Saturday, February 18, 2012 6:28 PM
Subject: Re: Klacht parkeeroverlast Roodenburgerstraat

Geachte heer (...),

Dank voor uw mail.

Wij hebben de afgelopen weken meerdere klachten gekregen over de parkeersituatie die is ontstaan na de invoering van de proef met de blauwe zone. Hoewel wij in eerste instantie nog op het standpunt stonden dat zo'n proef enige tijd dient te krijgen; ook omdat mensen hun gedrag aanpassen na enige tijd, is de hoeveelheid signalen, met name in het door u aangegeven gebied, zo aanzienlijk dat wij volgende week een gesprek hebben met enkele bewoners uit uw buurt en de voorzitter van de wijkvereniging,
Wij zullen dan bekijken wat te doen?

Wij komen er daarna graag bij u op terug.

Met vriendelijke groet

Robert Strijk
Wethouder Financiën, economie en bereikbaarheid,

zondag 19 februari 2012

Overleg Gemeente en Wijkvereniging


Van wijkbewoner Rob ontving ik onderstaande e-mail wisseling met wethouder Strijk. Wethouder Strijk laat in zijn reactie weten dat er de komende week overleg plaats vindt tussen ambtenaren van de Gemeente, de Wijkvereniging en andere betrokkenen. Er zal dan worden onderzocht of er iets tegen de overlast kan worden gedaan. Zie de gele tekst in de e-mail van wethouder Strijk. 

E-mail d.d. 17-2-2012 van wijkbewoner Rob wonend aan De Laat de Kanterstraat aan wethouder Strijk


Van: rob
Datum: 17 februari 2012 17:39:26 GMT+01:00
Aan: <r.strijk@leiden.nl>
Kopie: <stop.parkeeroverlast@gmail.com>
Onderwerp: Parkeeroverlasr Burgemeesterswijk

Geachte heer Strijk,

Middels deze e-mail bericht ik U, dat de parkeeroverlast in de Laat de Kanterstraat, minstens zo ernstig is als in de rest van deze wijk (in ben zelf woonachtig op de Laat de Kanterstraat ..).

Het is voor de bewoners niet / nauwelijks meer mogelijk om 'voor de deur' te parkeren, we zien hier ook de effecten van langparkeerders, ondernemers, bezoekers, bewoners van het centrum die hun auto's nét buiten de blauwe parkeerzone komen parkeren.

Het instellen van de blauwe parkeerzone elders in de Burgemeesters/Professorenwijk heeft natuurlijk niets opgelost, het probleem is alleen maar verplaatst naar de straten nét buiten de parkeerzone. Dit was toch allemaal heel voorspelbaar of had de Gemeente iets anders voorzien ?

De oplossing is wat mij betreft dat er structureel nieuwe, betaalbare parkeerruimte moet worden gecreëerd voor de autobezitters die hier thans (gratis) komen parkeren. Deze moet gelegen zijn op goed bereikbare lokaties aan de rand van of nabij het centrum.

Kunt U ons informeren wanneer U concrete stappen gaat zetten om de nijpende problemen op te lossen ?

Alvast bedankt voor uw reactie,
Rob (..), de Laat de Kanterstraat (..), Leiden


E-mail d.d. 18-2-2012 van wethouder Strijk aan wijkbewoner Rob 

Subject: Re: Parkeeroverlasr Burgemeesterswijk
From: R.Strijk@leiden.nl
Date: Sat, 18 Feb 2012 06:21:24 +0100
To: rob

Geachte heer (..),

Dank voor uw mail. En vervelend dat bij u in de straat overlast is ontstaan. Enkele maanden geleden was die overlast in andere straten en dat is de reden dat de Leidse Raad een proef wil met een blauwe zone. Wij wisten niet en weten eigenlijk ook nog steeds niet of een deel van de problematiek zich heeft opgelost. Voor mensen die met de auto naar het station gingen, daar parkeerde om vervolgens met de trein verder te rijden is het nu minder aantrekkelijk. Maar dat er verdringing zou optreden en verplaats gedrag dat wisten wij ook. Alleen niet de mate waarin. We wilde de eerste weken ook even aankijken. Soms regelen bepaalde zaken zich ook automatisch en gaan mensen op zoek naar alternatieven.

Uit uw mail begrijp ik dat dit zich vooralsnog onvoldoende voordoet, en de overlast in uw straat inmiddels heel vervelend is. Volgende week is er overleg tussen ambtenaren en de voorzitter van de wijkvereniging uit uw buurt en enkele andere betrokkenen. Dan kijken we wat we kunnen doen. Ik zal uw mail ook doorzetten naar deze coördinerend ambtenaar. We komen er op terug.

Met vriendelijke groet

Robert Strijk
Wethouder Bereikbaarheid, economie en Financiën

Een ander geluid


Afgelopen vrijdag 17 februari, ontving ik dit bericht van Albert. Hij woont in De Laat de Kanterstraat. Hij laat een heel ander geluid horen en stoort zich niet aan geparkeerde auto's.

E-mail van Albert:

Ja beste mensen,

Bekijk het eens van een andere kant. Jullie hebben allemaal zo'n prachtig privé middel van vervoer, of twee, misschien een kleintje, misschien een grote, en leggen daarmee volledig legaal een enorm beslag op de leefruimte van ons geliefde vaderland, in de straat, en op de weg, en overal. Dat zijn allemaal geen problemen, nee dat vinden we normaal, en wie vraagt zich af of dat niet een beetje minder zou kunnen?

Bij ons op de stoep, De Laat de Kanterstraat, woonde jarenlang een rijtje buren in wier rijk gevulde leven een auto niet nodig was. Toch stonden er natuurlijk altijd auto's voor de deur. Daarna meer, en inderdaad, sinds 1 januari nog meer. Geeft niet hoor, er zijn veel ergere dingen, zie boven, en zo lang we de fiets er maar tussendoor kunnen wurmen wordt van deze kant niet (meer) geklaagd.

Albert DLdK

zaterdag 18 februari 2012

Vuilniswagen rijdt zich vast


Dit was donderdag 16 februari. Op donderdag wordt de vuilnis opgehaald. De vuilniswagen komt normaal gesproken uit de Tiboel Siegenbeekstraat en draait rechts de Van den Brandelerkade op. Dat gaat dus niet meer. Het staat vol met geparkeerde auto's. De vuilniswagen moest daarom noodgedwongen achteruit de Tiboel Siegenbeek weer in. Vervolgens kwam de wagen vanaf de Burggravenlaan over de Van den Brandelerkade om de rest van de vuilnisbakken te legen. Zie hieronder het fotoverslag.


Vuilniswagen komt uit T. Siegenbeekstraat en kan door geparkeerde auto's de bocht niet nemen.

Vuilniswagen gaat achteruit, de T. Siegenbeekstraat in.

Vuilniswagen gaat achteruit.

En hier is de vuilniswagen verdwenen. De hele straat vol met auto's :-(

Daar is de wagen weer. Hij komt nu vanaf de Burggravenlaan.

Krappe toestanden.

Het gaat allemaal maar net.

Uiteindelijk is het gelukt. Alle bakken zijn geleegd.

vrijdag 17 februari 2012

Klachten parkeeroverlast De Laat de Kanterstraat


Dit bericht met foto's ontving ik op 15 februari van Jan. Hij woont in De Laat de Kanterstraat. Ook hij maakt melding van de auto die er al weken staat.


E-mail van Jan:

Wij willen graag reageren op de ontstane parkeeroverlast in onze wijk. Het verplaatsen van de parkeerproblemen door de gemeente Leiden naar een ander gedeelte in de wijk lost natuurlijk niets op, dit is immers niet meer dan het verschuiven van het probleem!

Om maar even een beeld te geven van wat het effect van de maatregelen is bijgaand een drietal foto’s:

Een foto met het vrije parkeren in de Laat de Kanterstraat (waar wij als bewoners met auto tegenwoordig dus niet meer in de buurt van onze voordeur kunnen staan, maar elders een plek moeten zoeken in de wijk). Deze foto is genomen op woensdagmiddag om ca. 16.00 uur.








De tweede foto laat het beeld op diezelfde tijd zien om de hoek, in de (blauwe zone) Thorbeckestraat, zoals te zien is die zo goed als leeg.









De derde foto laat een busje zien dat bij ons voor de deur is gestald (gestald ja, niet geparkeerd) en vanaf ca de 2e week januari niet meer van zijn plaats is geweest.












Fijn dat je nu met je boodschappen eerst dubbel mag parkeren om uit te laden en vervolgens op jacht te moeten gaan naar een vrije plek. Als de gemeente dan iets nuttigs wil doen moet ze ervoor zorgen dat er extra parkeergelegenheid bij het station komt.
Wij willen in ieder geval een duidelijk signaal afgeven met deze mail en met nadruk protesteren tegen deze onzinnige maatregel!

Autostalling


Overal uit de wijk ontvang ik berichten over auto's die langdurig worden gestald. Dit bericht ontving ik van de heer B. Ook van een andere bewoner uit De Laat de Kanterstraat ontving ik hiervan een foto.


E-mail met foto van de heer B.


Deze auto staat al vanaf begin dit jaar in de De Laat de Kanterstraat geparkeerd. In de voorruit is een scheur. Een van de vele auto's die hier worden neergezet, soms wekenlang.

met vriendelijke groet,
C.A. B(..)

Veel auto's en volle vuilcontainers in DLDK-straat


De laatste dagen ontvang ik steeds meer berichten uit De Laat de Kanterstraat en daaraan grenzende straten zoals De Ridderstraat. Volle straten en andere irritaties, zoals vuilcontainers die niet zijn geleegd. Op aanbiedplaatsen voor vuilcontainers staan regelmatig geparkeerde auto's, waardoor de vuilniswagen er niet bij kan.


Onderstaand bericht ontving ik op 16 februari van Monique. Zij woont in De Laat de Kanterstraat.

Beste Regine,

Dank voor het goede initiatief.
Ik heb je twee foto’s gestuurd over de situatie in de Laat de Kanterstraat, tussen de Thorbeckestraat en de Cobetstraat. Dit heb ik vanuit mijn telefoon gedaan.


Dit deel van de straat staat sinds de invoering van de blauwe zone altijd bomvol met geparkeerde auto’s tot op de hoek van de straat, wat onveilige situaties geeft. Bewoners kunnen hun auto’s echt niet meer kwijt. Jan en alleman staat er lang geparkeerd.






Tweede foto gaat over de zelfde straat op 16 februari. Op deze dag zijn de groene containers niet geleegd. Waarschijnlijk omdat alle geparkeerde auto’s nog steeds stonden op de plek waar de containers worden aangeboden. In het lege, blauwe zone gedeelte van de Laat de Kanterstraat, waren de containers wel geleegd.

Ik zal je regelmatig foto’s sturen als je dat nuttig vindt.

Vriendelijke groet
Monique

donderdag 16 februari 2012

Kan de brandweer er nog langs?


Misschien heeft de brandweer proefritten gehouden in de volle straten. Bij toeval zag ik dit tafereel vanuit mijn werkkamer. De Van den Brandelerkade fungeert mede als doorgaande weg, maar de brandweerwagen kan er niet meer gemakkelijk doorheen. Kijk naar de foto en het filmpje.







Vóór instelling van de blauwe zone was dit nooit een probleem. Zo zag onze straat er in december 2011 uit. Door uitbreiding van de blauwe zone kan dit probleem worden opgelost.


Foto gemaakt door buurman Jan- december 2011

woensdag 15 februari 2012

Wethouder Strijk reageert

De berichten over parkeeroverlast in de niet-blauwe straten, hebben de aandacht van wethouder Strijk van Bereikbaarheid, Financiën en Economie. De klachtenstroom van wijkbewoners over verplaatst parkeerleed wordt door hem serieus genomen. 


Dit blijkt zowel uit een e-mail die ik zelf van de wethouder ontving, als uit een e-mail van de wethouder in antwoord op een brief van bewoners uit de Roodenburgerstraat (klik hiervoor op:  brief van de bewoners). Zie hieronder de berichten van de wethouder. Hopelijk komt hij spoedig met concrete voorstellen voor alle straten die kampen met grote parkeeroverlast.


E-mail d.d. 12 februari van wethouder Strijk aan wijkbewoner Joost


Subject: Re: Parkeeroverlast Burgemeesterswijk - brief van buurtbewoners
From: R.Strijk@leiden.nl
Date: Sun, 12 Feb 2012 21:34:53 +0100
To: joost(...)

Geachte heer (...),

Dank voor uw mail. U geeft de urgentie in de omgeving van uw straat nog eens goed aan. Ik merk uit de mails en brieven dat veel problemen zich rond uw straat concentreren. Ook valt het me op dat er veel wordt gesproken over busjes die er dagen of nog langer stil staan.

Uw punt over uw oudere buurman zal ik ook bespreken met de ambtelijke staf.
Enerzijds zit ik nog steeds op de lijn dat ik sommige zaken nog even een week of twee wil aankijken, omdat sommige problemen zich na enige tijd ook zelf oplossen. Mensen kennen de alternatieven dan en het regelt zich. Anderzijds, de hoeveelheid meldingen rondom uw straat stapelen zich op en dan moeten we toch nog eens kijken wie de huidige parkeerders nu zijn en hoe wij kunnen regelen dat u zelf weer snel kunt parkeren voor uw huis of in de nabijheid daarvan.

We gaan uw brief bespreken. Dank. Ik kom er op terug.

Met vriendelijke groet

Robert Strijk


E-mail d.d. 5 februari van wethouder Strijk aan Regine

Van: "Strijk, Robert" <R.Strijk@leiden.nl>
Datum: 5 februari 2012 20:13:15 GMT+01:00
Aan: Stop Parkeeroverlast! <stop.parkeeroverlast@gmail.com>
Onderwerp: Antw.: Parkeeroverlast Professoren- en Burgermeesterswijk

Geachte mevrouw (...),

Dank voor uw mail. Goed dat u mij op de hoogte stelt van uw initiatief een blog bij te houden met de meldingen van overlast. Ik zal ook de ambtenaren die betrokken zijn bij de blauwe zone vragen hier met regelmaat op te kijken en ook daadwerkelijk op straat te kijken hoe het staat.

De reden om met de proef van de blauwe zone te komen, lag in de overlast die er tot voor kort in andere delen van uw wijk was. Er komen naast complimenten uit die straten ook meerdere meldingen binnen van overlast zoals u die constateert. Die monitoren wij en we gaan ook vaak ter plekke kijken. Hierbij willen we ook even kijken hoe een en ander zich na enkele weken regelt. Soms lossen problemen zich ook op, omdat automobilisten hun parkeergedrag gaan aanpassen.
Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat er blijvend problemen elders ontstaan en er alleen maar een verplaatst parkeer probleem is. Wij houden meldingen zoals de uwe dus nauwlettend in de gaten. Nogmaals dank voor uw mail.

Met vriendelijke groet

Robert Strijk

Lorentzkade & Van den Brandelerkade


De foto's passen er niet eens goed op. Het is nu even belangrijker de details te laten zien.

1 februari 2012, 15.00u. De bovenste foto is de -blauwe- Lorentzkade. De onderste foto is de -vrij parkeren- Van den Brandelerkade. Ik laat aan u de conclusie.


Lorentzkade-blauwe zone-1 februari 2012- rond 15.00u

Van den Brandelerkade-vrij parkeren-1 februari 2012-rond 15.00u

dinsdag 14 februari 2012

Bericht uit Leiden-Centrum

Uit onderstaande e-mail van Marijke die ik gisteren ontving, blijkt dat er gastparkeerders zijn, die met tegenzin in onze wijk parkeren, omdat er volgens hen geen geschikt en betaalbaar alternatief is.

Bericht van Marijke. Zij woont in het centrum van Leiden.

Beste Regine,

Ik ben dan wel geen bewoner van de professorenwijk maar ik ondervind ook last van de invoering van de Blauwe Zone en daarom besloot ik u mijn ervaring te mailen.

Ik woon aan een hofje in het centrum. Ik bezit geen auto en heb dus ook geen parkeervergunning. Voor (kort durende) bezoekjes heb ik bezoekerskraskaarten, deze kan ik alleen voor een parkeerduur van 4 uur bestellen. Mijn partner woont in B. en komt bijna elk weekend (vrijdagavond t/m zondagavond) met zijn auto naar Leiden. De 4-uurs bezoekerskraskaarten zijn uiteraard te prijzig en onhandig om een heel weekend mee te parkeren dus parkeerden we de auto op de Lammenschansweg. Hier was altijd wel een plek te vinden.

Met de invoering van de blauwe zone is deze optie weg. Parkeerterein Haagweg is geen optie want te ver en vooral te duur voor ons! Dus zoeken we inderdaad een parkeerplaats buiten de blauwe zone; op de Tomatenstraat of in de Roodenburgerstraat. Vervelend voor de buurtbewoners en vervelend voor ons want nog verder weg. Een vouwfiets helpt dan wel.

Het is ook cru om te zien hoeveel plekken er nu leeg blijven op de Lammenschansweg. Wat ik ook erg oneerlijk vind, is dat ik GEEN bezoekersparkeerkaarten voor de Blauwe Zone kan bestellen; ik heb hier best EUR 1.75 per dag voor over maar omdat ik buiten de zone woon mag dat niet! Ook is het oneerlijk dat überhaupt alleen voor de bewoners van de Blauwe Zone parkeerkaarten voor een hele dag te bestellen zijn terwijl dat voor mijn eigen zone (of beter, de andere Leidse parkeerzones) niet mogelijk is! Het liefst zou ik namelijk in mijn eigen buurt parkeren, met bijvoorbeeld dus zo’n bezoekerskraskaart die een dag geldig is.

Ik hoop dat er snel wat gedaan wordt aan die rottige blauwe zone en wens uw initiatief dan ook veel succes!

Marijke

Parkeeroverlast Utrechtse Jaagpad

Ook in de wijk grenzend aan de Professoren- en Burgemeesterswijk wordt de parkeeroverlast gevoeld. Dit bericht ontving ik zaterdag 11 februari van Ruud, voorzitter van buurtvereniging 'Een Brug Teveel'. Zijn bericht is op persoonlijke titel.

Bericht van Ruud, Utrechtse Jaagpad

Beste Regine,

Ik ben voorzitter van de buurtvereniging 'Een Brug Teveel', waarvan de meeste leden wonen aan het Utrechtse Jaagpad en de Hoge Rijndijk, tussen de Rijnstroomstraat en de Wilhelminabrug. Sinds de invoering van de blauwe zones valt het mij (ons) op dat er overdag als iedereen uit de straat werkt, de parkeerdruk ernstig is toegenomen. Ikzelf ben of kom wel eens overdag thuis en dan zie ik veel auto's die hier niet thuis horen en in de avond weer weg zijn. Overigens blijven sommige ook staan, ik denk dat er ook mensen zijn die de kosten voor het blauwe zone parkeren niet willen betalen en dus kiezen om verder te lopen (...). Persoonlijk zou ik er voor zijn om de blauwe zone uit te breiden naar onze straat, daar er dan een natuurlijke grens ontstaat, namelijk het water van de Oude Rijn. Dit heeft als voordeel dat er geen overlast is in de eerst aangrenzende straten zonder blauwe zone. Dit is namelijk het industrieterrein De Waard en de Zeeheldenbuurt, dat is erg ver omrijden om vrij te gaan parkeren. De kosten van dertig euro per jaar ben ik wel bereid te betalen, als daarmee de maatregelen ook effect zouden hebben. (...)

Tot zover mijn bericht.

Met vriendelijke groet,
Ruud

maandag 13 februari 2012

Een brief uit de Roodenburgerstraat aan wethouder Strijk


Roodenburgerstraat-vrij parkeren
Thorbeckestraat-blauwe zone













Van wijkbewoner Joost uit de Roodenburgerstraat ontving ik de brief die hij op 12 januari 2012 aan wethouder Strijk heeft gezonden. In deze brief wordt onder andere speciale aandacht gevraagd voor een hoogbejaarde bewoner van 89 jaar die moeilijk ter been is. Deze bewoner durft nauwelijks meer weg, omdat er bij terugkomst nergens een parkeerplaats is.

Brief d.d. 12-2-2012 van Joost V. aan wethouder Strijk:

Gemeente Leiden
College van burgemeester en wethouders
t.a.v. de heer R.C.L Strijk
Postbus 9100
2300 PC LEIDEN

Onderwerp: parkeeroverlast blauwe zone Burgemeesterswijk

Geachte heer Strijk,

Als bewoners van adres Roodenburgerstraat .. berichten wij u als volgt.

Sinds de invoering van de blauwe zone in onze wijk ondervinden wij parkeeroverlast. Dit begint proporties aan te nemen die onacceptabel zijn. Probleem is dat in de binnenstad onvoldoende parkeervoorzieningen zijn voor de auto's van bewoners, van mensen die in de binnenstad werkzaam zijn en en voor het winkelend publiek. Deze mensen parkeren hun auto in de wijken buiten de binnenstad.

Met de invoering van de blauwe zone in onze buurt, is het aantal straten waar voornoemde groepen niet-buurtbewoners hun auto (gratis) kunnen parkeren, aanzienlijk verkleind. Wellicht heeft de gemeente gedacht dat deze auto's zouden uitwijken naar andere locaties, maar niets is minder waar. De niet-buurtbewoners zetten hun auto gewoonweg een straat verder. Dit leidt ertoe dat hetzelfde aantal auto's geparkeerd worden, alleen dan in minder straten. Het behoeft geen uitgebreid betoog dat de parkeerdruk hiermee alleen maar toeneemt. Met name de bewoners van huizen die net buiten de blauwe zone staan, ondervinden overlast omdat de niet-buurt bewoners hun auto's net buiten de blauwe zone neerzetten.

Zelf wonen wij op het deel van de Roodenburgerstraat dat net buiten de blauwe zone valt. Wij zetten onze auto nu vaak noodgedwongen een stuk verder in de Roodenburgerstraat of in de Tiboel Siegenbeekstraat. Voor de vele gezinnen met jonge kinderen en ouderen in onze buurt is dit parkeerprobleem extra bezwaarlijk (zelf moeten wij nu 's ochtends en 's avonds met onze baby vaak een eind lopen om van en naar onze auto te gaan). U zult begrijpen dat het feit dat wij onze auto niet meer in de buurt van ons huis kunnen parkeren, met zich brengt dat parkeerprobleem verder opschuift de wijk in. De parkeerhinder houdt dus niet op net buiten de blauwe zone.

Voorts willen wij u erop wijzen dat wij voor de invoering van de blauwe zone geen last hadden van parkeerproblemen. Nu staat het voor ons huis tjokvol met auto's van niet-buurtbewoners. Wij storen ons eraan dat dit ook busjes en (oude) auto's betreft welke laatste dagen of weken stil staan voor ons huis. 

De gemeente heeft voor de stad een parkeerprobleem. Met de invoering van de blauwe zone hebben wij het gevoel dat het probleem van de gemeente tot ons probleem wordt gemaakt. Wij en onze buurtbewoners moeten kennelijk wijken voor de mensen uit de binnenstad die geen vergunning willen of kunnen krijgen en die niet willen betalen voor het parkeren. Een en ander is temeer wrang aangezien de straten die vallen binnen de blauwe zone nu altijd half leeg zijn. 

In dit kader vraag ik u bijzondere aandacht voor het volgende. Op Roodenburgerstraat .. woont de heer P. Hij is 89 jaar en woont alleen en zelfstandig. Zijn auto is zijn alles. Alleen met zijn auto kan hij zich nog buitenshuis begeven. Buurtbewoners houden altijd rekening met hem. In de buurt geldt een stilzwijgende afspraak dat de parkeerplaats voor zijn deur voor hem is bestemd. Dit zorgt ervoor dat hij niet ver naar zijn auto hoeft te lopen aangezien lopen voor hem moeizaam en pijnlijk is. Met de vele vreemd parkeerders in de buurt, is deze plek nu altijd bezet. 

Ik heb de gemeente gebeld om namens de heer P. een invalideparkeerplaats aan te vragen. Mij werd verteld dat hij eerst een invalidekaart moet hebben (duur aanvraag 8 weken) en pas dan een invalideplaats kan aan vragen (duur aanvraag ??). Onderdeel van deze aanvraag is een GGD keuring. Ik heb mij hierover verbaasd. Een man van 89 jaar die hiervoor gekeurd moet worden?

Wij hopen dat u in ieder geval voor de heer P. een snelle oplossing kunt regelen. Wij zijn ervan overtuigd dat de buurtbewoners hiertegen geen enkel bezwaar hebben en dit alleen maar toejuichen.

Voor ons en de overige buurtbewoners hopen wij dat u de invoering van blauwe zone gaat heroverwegen. 

Als u de blauwe zone handhaaft, dan pleiten wij ervoor dat deze wordt uitgebreid. Hoe verder de blauwe zone reikt, hoe minder aantrekkelijk het is voor vreemdparkeerders om het betaald parkeren te omzeilen door onze buurt op te zoeken. 

Voorts stellen wij een systeem voor met betaald parkeren. In de blauwe zone is parkeren dan alleen toegestaan met een parkeerkaart/dagkaart. Toen wij nog in de binnenstad woonden was dit ook het systeem in de regio Hooigracht/Middelstegracht. Dit werkte goed. 

Tot slote berichten u dat wij kennis hebben genomen van uw reactie dd. 5 februari aan buurtgenoot Regine .. Hierin geeft u aan dat collega's van u ter plekke de situatie de komende weken/maanden bekijken. Graag merken wij op dat het goed is buiten kantoortijden te kijken. Wij ervaren de meeste overlast als wij terugkomen van ons werk en een overvolle straat aantreffen.

Deze brief is zowel per post als per mail verzonden en zal ook op de website http://parkeeroverlast.blogspot.com/ worden geplaatst.

Wij horen graag van u. 

Met vriendelijke groet,

Joost V.

zondag 12 februari 2012

Parkeeroverlast Kernstraat

Niet alleen direct over de grens van de blauwe zone is sprake van toegenomen parkeeroverlast. Dit bericht ontving ik van Sander, woonachtig aan de Kernstraat Leiden

Bericht van Sander:

Beste Regina,

Het parkeerprobleem is in de gehele wijk ernorm toegenomen. Wij wonen in de Kernstraat, tegenover het voormalig Koninklijk Militair Invalidentehuis. Sinds de invoering van het nieuwe parkeerbeleid staat het bij ons in de straat helemaal bumper aan bumper. Van oudsher parkeren in ons deel van de Kernstraat de bewoners van de appartementen van het voormalig invalidentehuis, de bewoners van de Kernstraat en de Cobetstraat en de medewerkers van het Bona. Met name "langparkeerders" en mensen die in het centrum werken veroorzaken de enorme toename. Voeg daarbij de twee relatief nieuwe kinderopvangcentra (veel halen en brengen) en het plaatje is compleet. Zelf huur ik op het priveterrein bij het appartementencomplex een extra parkeerplaats, maar zelfs die plek is regelmatig door anderen ingenomen!

Het wordt hoog tijd dat de gemeente een parkeervisie gaat ontwikkelen die verder gaat dan het steeds maar weer opschuiven van de problematiek naar delen van de stad die geen parkeerrestrictie kent.

Sander, Kernstraat

zaterdag 11 februari 2012

Blog in het Leidsch Dagblad


Afgelopen dinsdag 7 februari heeft het Leidsch Dagblad aandacht besteed aan deze blog.




vrijdag 10 februari 2012

Contact met de Gemeente


Eén van de doelstellingen van deze blog is om aan de verantwoordelijken bij de Gemeente Leiden te laten zien wat er in onze straten gebeurt. Daarom heb ik wethouder Robert Strijk van Financiën, Bereikbaarheid en Economie, mevrouw Greetje van Gruting, voorzitter van de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, en de heer Jan Smit, verantwoordelijk voor parkeerbeleid, geattendeerd op deze blog. Zij hebben allen laten weten de blog te zullen volgen.



Verder heeft het Leidsch Dagblad afgelopen dinsdag in de krant aandacht besteed aan deze blog onder de kop 'Internetdagboek over verplaatst parkeerleed'. Daarover volgt nog een apart bericht.


Binnen de wijk zijn er initiatieven van diverse wijkbewoners in de strijd tegen de parkeeroverlast. Wij houden elkaar van ontwikkelingen op de hoogte. Eén van deze initiatieven is de blog-en discussiegroep stopbzb-leiden.


Zelf houd ik verder de voorzitter van de Wijkvereniging op de hoogte van relevante berichten die ik ontvang.


Om te laten zien wat er leeft, heb ik onderstaande e-mail wisseling opgenomen. Daarbij liet wijkbewoner Cas (initiator van de discussiegroep stopbzb-leiden) aan mij weten, dat hij al meerdere brieven en e-mails aan de Gemeente heeft geschreven, maar daarop tot nu toe nog geen enkel antwoord heeft ontvangen. Uiteraard is dat zeer frustrerend en zijn e-mail aan de heer J. Smit spreekt dan ook boekdelen, evenals de e-mail van wijkbewoner Hans.



Mijn e-mail van 5 februari aan de heer J. Smit:

Van: Stop Parkeeroverlast! <stop.parkeeroverlast@gmail.com>
Datum: 5 februari 2012 13:57
Onderwerp: Parkeeroverlast Professoren- en Burgemeesterswijk
Aan: j.smit@leiden.nl
Cc: stopbzb-leiden@googlegroups.com

Geachte heer Smit,

Sinds de invoering van de blauwe zone op 1 januari 2012, is de parkeeroverlast in de Professoren- en Burgemeesterswijk in de straten met vrij parkeren echt buiten alle proporties.

Verhalen en foto's van de overlast staan op bijgaande blog: parkeeroverlast.blogspot.com

Ik nodig u van harte uit deze blog regelmatig te bekijken. Hopelijk maken deze foto's en verhalen duidelijk wat er op dit moment in onze straten gebeurt. Er kan geen andere conclusie zijn, dan dat de invoering van de blauwe zone geen oplossing is voor de parkeerproblemen van de stad.

Wij hopen dat de gemeente op korte termijn stappen zal ondernemen om de overlast weg te nemen.

Met vriendelijke groet,

Regine (...)

Antwoord van de heer J. Smit op 9 februari 2012

Van: "Smit, Jan" <J.Smit@leiden.nl>
Datum: 9 februari 2012 12:17:48 GMT+01:00
Aan: <stop.parkeeroverlast@gmail.com>

Geachte mevrouw (...),

Mijn dank voor uw e-mail. Het betreft een experiment en het is goed om te weten hoe de mensen binnen en buiten de zone het parkeren ervaren. Wij zullen hier zeker gebruik van maken.

Het college is zich bewust van het feit dat door de invoering van restrictie in het ene gebied, het aanliggende gebied een probleem kan krijgen. Om te bepalen of en waar dit eventueel gebeurt en in welke mate, zullen tellingen gehouden worden. Uitgangspunt is dat de grenzen zo blijven gedurende het experiment. Mocht echter uit de tellingen en klachten van bewoners blijken dat er grote problemen ontstaan voor de leefbaarheid in de omliggende buurt, kan het college overwegen de zone uit te breiden. In maart van het vorige jaar is er een 0-meting gehouden (situatie voor de blauwe zone). Over 4 á 5 maanden zal de na-meting plaatsvinden. Momenteel worden alle klachten verzameld en is er regelmatig overleg met de wethouder. Vooralsnog is het onwaarschijnlijk dat er binnen zeer korte termijn een procedure gestart zal worden om de begrenzing van de zones aan te passen.

Goed om te melden is, dat fout parkeren gehandhaafd kan worden. Mocht u dit signaleren, kunt u de politie (wijkagent) of de afdeling Handhaving van de gemeente benaderen.

Met vriendelijke groet,
Jan Smit

Reactie d.d. 9 februari 2012 van wijkbewoner Cas op bovenstaande e-mail J. Smit

Van: Cas (...)
Datum: 9 februari 2012 20:31
Onderwerp: RE: E-mail van J. Smit
Aan: "j.smit@leiden.nl" <j.smit@leiden.nl>, "sleutel@leiden.nl" <sleutel@leiden.nl>
Cc: "stop.parkeeroverlast@gmail.com" <stop.parkeeroverlast@gmail.com>, "stopbzb-leiden@googlegroups.com" <stopbzb-leiden@googlegroups.com>, "stadsredactie@leidschdagblad.nl" <stadsredactie@leidschdagblad.nl>

Geachte heer Smit,

Ik probeer in deze email aan u mijn woede over onderstaande reactie (Regine: Cas verwijst naar de e-mail van Smit die ik hierboven heb weergegeven en die ik ter info had doorgestuurd naar de discussiegroep stop-bzb-leiden)  te onderdrukken, maar dat zal me zeker niet geheel lukken. Wat mij, en mijn buurgenoten zeer ernstig dwars zit wordt door uw reactie tot razernij opgestookt:

·         Uw “experiment” verziekt hier het woongenot en leidt tot hoogst onaangename en zelfs gevaarlijke situaties.

·         Als het experiment er toe dient te weten te komen hoe mensen er hier over denken kunt u er morgen mee stoppen. Waar de straten nu helemaal  leeg zijn vindt iedereen het geweldig, waar de buurt nu kapot geparkeerd wordt krijgen de bewoners wraakneigingen op het schots en scheef geparkeerde blik en de stadsbestuurders die dit ondanks alle waarschuwingen in hebben verzonnen en doorgedrukt (en nu net doen of het allemaal legitiem onderzoek is). Daar hoef je geen maanden voor verder te experimenteren.

·         Fijn dat er een “nul-meting” heeft plaatsgevonden. Kunt u ons ook melden welke de criteria zijn die van tevoren zijn vastgesteld om te bepalen of het experiment is geslaagd? Zo ja, dan wil ik die weten. Ik weet zeker dat dít nooit het bedoelde resultaat kan zijn geweest!

·         De bewoners van de getroffen gebieden van uw experiment zijn het na ruim een maand méér dan zat en worden blijkens uw email duidelijk niet serieus genomen.

Als mij vóór 1 maart 2012 namens de gemeente niet haarscherp duidelijk wordt gemaakt dat dit experiment op heel korte termijn in goede banen wordt geleid of wordt gestopt, ga ik samen met mijn buurtgenoten civielrechtelijke en bestuursrechtelijk stappen nemen. En dit is geen loos dreigement!! Een verantwoordelijk gemeentebestuur experimenteert niet naar willekeur en zonder redelijk doel met de veiligheid en het welbevinden van haar inwoners en doet herhalende en gefundeerde klachten niet af met een briefje dat ze over een paar maanden nog wel eens gaan tellen of het allemaal wel zo erg is.

In wacht samen met mijn buurtgenoten op uw héél spoedige (re)actie. Excuses nogmaals voor de toonzetting, dit is zeker niet mijn gewoonte, maar wij zijn hier echt rázend over en dat moet nu maar eens goed duidelijk zijn!

Hoogachtend,

Mr. C.(...)

Roodenburgerstraat

(...)


Reactie d.d. 9 februari 2012 van wijkbewoner Hans op bovenstaande e-mail J. Smit



Hans (...)
22:39 (12 uren geleden)

aan j.smit, stopbzb-leiden, Cas, sleutel, stop.parkeerov., stadsredactie

Geachte heer Smit,

Bij de reactie van de heer R(...) kan ik me voor 100% aansluiten.

Uw reactie uit de ivoren toren is uitermate stuitend; u geeft er blijk van uw ogen volledig te sluiten voor de gevolgen die uw experiment heeft voor de leefbaarheid van een woonwijk. Het is een experiment omwille van het experiment.

In de toelichting bij de besluiten over dit blauwe zone experiment wordt vermeld dat het onder meer een betere benutting van de parkeerplaatsen beoogt. Inmiddels kan een blind paard vaststellen dat dit op geen enkele wijze wordt gerealiseerd. Uw opmerking dat over een maand of 4 á 5 zal worden bezien of de doelstellingen van het plan worden gerealiseerd, raken dan ook kant nog wal. U zou zelf vrij eenvoudig kunnen vaststellen, domweg door eens te komen kijken, dat de blauwe parkeerplaatsen vrijwel onbenut blijven; de auto's wijken uit naar de andere straten.

Zelfs op de drukke zaterdagmiddag blijft bijvoorbeeld de blauw gemaakte "waterzijde" van de Cronensteinkade vrijwel leeg. Zo kunnen er vele plekken worden genoemd. Hoe dit past in uw doelstelling om de beschikbare parkeerplaatsen beter te benutten, mag Joost weten.

Iedere dag kan ook worden geconstateerd dat forensen hun auto's in de straten zoals de Van den Brandelerkade en de Roodenburgerstraat parkeren, en vervolgens hun vouwfietsjes uitladen om naar de stad te pendelen. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te concluderen dat hiermee het paard achter de wagen wordt gespannen. De parkeerders waar het om te doen is, hebben geen enkele last van uw beleid. De overlast wordt afgewenteld op de wijkbewoners die part noch deel hebben aan de parkeerproblematiek van deze scheefparkeerders. De kern van de problematiek is het onvermogen van de Gemeente passende parkeerplaatsen aan forensen en andere stadsbezoekers aan te bieden.

Daar komt nog bij dat ook wijkbewoners uit de blauwe zone zélf hun auto's bij voorkeur parkeren in de niet-blauwe straten. Bijgaand een foto van een auto die sinds de invoering van de blauwe zone permanent aan de Van den Brandelerkade wordt geparkeerd. Niet voor een uurtje, maar weken achtereen en 24/7. De eigenaar van deze auto is hierop aangesproken, maar deze bewoner van de Zeemanlaan kiest ervoor géén vergunning aan te vragen en gebruik te maken van de niet-blauwe parkeervoorziening. Wellicht ten overvloede: als bewoner van de Van den Brandelerkade kan ik niet voor kiezen wél een vergunning aanvragen om mijn auto aan de Zeemanlaan te parkeren.

Ik merk ook dat dit gedrag, waar kennelijk formeel niets aan kan worden gedaan en in elk geval klaarblijkelijk van Gemeentewege niets aan wórdt gedaan, tot agressie leidt. De machteloosheid, gevoegd bij de stompzinnigheid van dit experiment en de hautaine reactie op de klachten die van vele kanten worden geuit, gaan onvermijdelijk leiden tot acties in deze buurt. U mag mij uitleggen wat ermee is gewonnen als de inwoners van een wijk waarin nooit van enige agressie of, zoals nu, onverholen woede sprake is geweest, zó worden getergd.

Bij de bestuursrechtelijke en civiele acties van de heer R(...) zal ik me dan ook "van harte" aansluiten.

Hoogachtend,

mr. J.(...)