Zoeken in deze blog

donderdag 27 december 2012

Standpunt van de VVD over Blauwe Zone


Frederik Zevenbergen, raadslid voor de VVD, heeft een stuk geschreven over zijn visie op het parkeerbeleid in Leiden. Ook over de Blauwe Zone. Zie: http://www.vvdleiden.nl/17690/parkeren-in-transvaal-2-dat-valt-niet-mee.&sent=1#reaction


De VVD wil de proef met de Blauwe Zone gewoon afmaken. Ik weet niet welke nieuwe inzichten de VVD het komende jaar nog hoopt te krijgen. De consequenties van de Blauwe Zone lijken mij meer dan duidelijk. Ik heb de VVD opgeroepen niet als struisvogels te acteren maar in actie te komen.



dinsdag 25 december 2012

Modder en blubber


Vandaag op Eerste Kerstdag, nu winkels en bedrijven gesloten zijn, was goed te zien wat het betekent als een woonwijk wordt getransformeerd in Leiden Lang Parkeren: kapot gereden gras, blubber, dikke moddersporen. Om moedeloos van te worden.





zaterdag 22 december 2012

Motie Groen Links tegen parkeeroverlast

Afgelopen donderdag 20 december heeft de Gemeenteraad een motie van Groen Links aangenomen in verband met de parkeeroverlast in onder andere straten die grenzen aan de blauwe zone. De motie is tot stand gekomen in samenwerking met D'66, PvdA en de SP.

U kunt het nalezen op:
http://gemeenteraad.leiden.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/artikel/aanpak-parkeerproblemen-blauwe-zones/4360/

Verder kunt u dit agendapunt na luisten en bekijken op, onder het punt motie parkeren Transvaal: http://leiden.raadsinformatie.nl/notucastOD/preverg/31722/h264#agendaItem621681

Als ik het goed begrijp wordt aan de Wethouder verzocht in april 2013 een voorstel aan de Raad te presenteren waarin de volgende zaken zijn opgepakt:

  1. Per direct zoveel mogelijk maatregelen nemen tegen de parkeeroverlast.
  2. In gesprek met de stad bij de evaluatie van de blauwe zone op zoek gaan naar een "integrale oplossing".
  3. Deze oplossing moet de hele stad omvatten en kostendekkend zijn.

De Gemeenteraad heeft de parkeeroverlast nu in ieder geval op het netvlies staan en dat is een winstpunt. Wel denk ik dat er langzaamaan naar een uitgebreid stelsel van betaald parkeren in de stad Leiden wordt toegewerkt en ik weet niet of ik daar zo blij mee ben.

Heel kort door de bocht: een blauwe zone kost de Gemeente geld en betaald parkeren spekt de kas van de Gemeente. Dat komt doordat blauwe zone boetes in de Rijkskas terecht komen en betaald parkeren boetes in de Gemeentekas.

Mijn visie is nog steeds dat de beste oplossing van het parkeerprobleem het uitbreiden van de blauwe zone is. Dan komen ook al die parkeergarages vol die her en der in de stad verschijnen en nu schaars gevuld zijn.

zondag 16 december 2012

Verslag van de Raadscommissievergadering

Donderdagavond 13 december heeft de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid de brief van Wethouder Strijk d.d. 13 november 2012 besproken. In deze brief doet de Wethouder verslag van de situatie in en net buiten de blauwe zones.

U kunt het hele agendapunt live afluisteren op: Video verslag Raadscommissie

Ik zal proberen hiervan een samenvatting te geven.

De Wethouder geeft een korte inleiding. Hij erkent dat er problemen zijn in straten die aan de blauwe zone grenzen. Hij geeft aan dat er een proef van 2 jaar is afgesproken, waarvan nu nog maar 1 jaar voorbij is. Hij wenst van de Raadscommissie te vernemen welke ruimte hij krijgt om voortijdig in te grijpen. Hij geeft daarbij onder andere als voorbeeld om de proef al eerder te evalueren, om de parkeertijd in de blauwe zone van 2 uur naar 3 uur te verlengen en om extra werknemersvergunningen te verstrekken voor plaatsen in de Morspoort-garage. Ook wil hij weten welke structurele maatregelen hij zou mogen nemen.

Daarna komen vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen aan het woord.

VVD en CDA willen geen tussentijdse aanpassingen en willen de proef helemaal uitdienen. De VVD geeft aan altijd al tegen parkeerrestricties te zijn geweest, maar er is nu eenmaal een proef afgesproken en 'afspraak is afspraak'. De VVD ziet niets in uitbreiding van blauwe zones, als het niet werkt moet het maar helemaal worden afgeschaft. Het CDA zit ook op deze lijn en wil niet tijdens de proef 'de spelregels veranderen'. De VVD en het CDA zitten samen met SP en D'66 in het college van B&W.

De SP en de PvdA zijn wel bereid de grenzen van de blauwe zone uit te breiden. Ze weten wel genoeg, en de blauwe zone in de huidige vorm werkt niet, de gebieden zijn te klein. Waarbij de PvdA ook nog aangeeft dat betaald parkeren ook een optie is, maar wel tegen lagere tarieven dan in de binnenstad. De PvdA wil al actie nemen in de volgende Raad.

D'66 zit er een beetje tussenin en geeft aan dat er maatregelen moeten worden genomen om acute problemen op te lossen. D'66 is voor vervroegde evaluatie en korte termijn maatregelen. Verder moeten er 'integrale oplossingen voor de lange termijn' worden gevonden en moet iedereen met iedereen gaan praten. Echt een 'go' om aan de gang te gaan om de blauwe zone uit te breiden, heb ik niet gehoord van D'66.

Ook de CU geeft aan dat de Wethouder op korte termijn aan de gang mag met korte termijn maatregelen om de ergste overlast tegen te gaan. Het CU wil wel een grondige evaluatie om aan de hand daarvan te komen tot lange termijn oplossingen.

Groenlinks geeft de Wethouder de ruimte om aan de gang te gaan. Ook mag de Wethouder het uitbreiden van de blauwe zone nu al in gang zetten, of het verkennen van de mogelijkheden van betaald parkeren.

De Stadpartij zegt: maak de hele stad maar blauwe zone...

De Partij voor de Dieren zegt: ga maar aan de gang. Parkeren mag iets kosten. Denk aan betaald parkeren. Wel geeft de PvdD aan dat per wijk maatwerk moet worden geleverd in parkeerbeleid en parkeerrestricties.

Wethouder Strijk zijn conclusie is als volgt:

Hij gaat aan de slag met voorstellen voor maatregelen op de korte termijn zoals werknemersvergunningen voor de Morspoort-garage en het verlengen van de parkeerduur in de blauwe zone van 2 tot 3 uur.

Ook komt hij met voorstellen voor de langere termijn, een en ander onderbouwd met cijfers.

Van de Raadscommissie wil hij 'richtinggevende uitspraken' over wat hij mag, ook budgettair gezien. Bijvoorbeeld: blauwe zone boetes gaan naar het Rijk en betaald parkeren boetes gaan naar de stad.

Ook wil hij de visie die hij heeft vernomen uit de Raadscommissie mee terugnemen voor bespreking in het college van B&W, vooral omdat CDA en VVD tegen voortijdig ingrijpen in de proef zijn (B&W: VVD 6 zetels, CDA 4 zetels, SP 4 zetels, D'66 10 zetels)

Mijn conclusie:

Gezien het voorgaande zal er op korte termijn waarschijnlijk niets in onze straten veranderen, omdat er op korte termijn geen keuze gemaakt gaat worden voor een structurele oplossing, zoals uitbreiding van de blauwe zone tot aan het Kanaal.

vrijdag 14 december 2012

Op bezoek bij de Raadscommissie


Donderdag 13 december werd de brief van Wethouder Strijk over de stand van zaken Blauwe Zone besproken in de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Ik heb gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor burgers om in te spreken. Hieronder vindt u mijn betoog. In het weekend zal ik verslag doen van onze avond bij deze commissie.

Als u de insprekers en beraadslagingen zelf wilt afluisteren kan dat op: http://leiden.raadsinformatie.nl/notucastOD/preverg/30847/h264#agendaItem617477
U kunt dan klikken op agendapunt 13 over de Blauwe Zone.

---------------------------------

Aan de leden van de
Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid


Datum:                    13 december 2012
Onderwerp:             proef blauwe zone Burgemeesters- en Professorenwijk




Geachte Commissie,

Mijn naam is Regine en ik woon aan de Van den Brandelerkade in de Burgemeesters- en Professorenwijk. Ik woon in de zone vrij parkeren, net buiten de blauwe zone.

Toen ik vanmorgen vanuit mijn werkkamer naar buiten keek, telde ik in ons deel van de straat 20 geparkeerde auto’s.[1] Aan de overkant, aan de Lorentzkade, in de blauwe zone, staan in hetzelfde deel van de straat 4 geparkeerde auto’s.[2]

Dit beeld is exemplarisch voor wat de instelling van de blauwe zone teweeg heeft gebracht: de blauwe zone is verworden tot een ‘Walhalla van de jaren 50” zoals een buurtgenoot van mij het uitdrukte. Veel ruimte, weinig auto’s. Net buiten de blauwe zone barsten de straten uit hun voegen. Het zijn overvolle parkeerterreinen geworden. U hebt het op mijn blog kunnen zien.

De Wethouder is inmiddels tot de conclusie gekomen dat hij zijn ogen niet langer kan sluiten voor de ontstane parkeerproblematiek. Hij heeft u daarvan verslag gedaan in zijn brief van een maand geleden.

Dan zou je verwachten dat hij ook deugdelijke maatregelen voorstelt. Maar dat gebeurt niet. De tussentijdse maatregelen en voorstellen waar de Wethouder aan denkt, werken niet. Er waren 327 werknemersvergunningen beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor werknemers in de binnenstad. Er zijn er maar 40 aangevraagd. Want zo’n vergunning kost 380 euro per jaar. Sinds kort kunnen bedrijven en instellingen in de blauwe zone ook een vergunning voor die blauwe zone krijgen: mijn kapper is er blij mee, maar bij mij in de straat is er niets veranderd.

De reden dat deze maatregelen niet werken, is duidelijk. Elke vrijgekomen plaats in een ‘vrije’ straat die direct grenst aan de blauwe zone, wordt onmiddellijk ingenomen door een categorie ‘vreemdparkeerder’ die geen gebruik kan of wil maken van deze tussenoplossingen.

Want wie zijn nu die ‘vreemdparkeerders’? Dat zijn werknemers uit de binnenstad, bewoners van de binnenstad, studenten, forenzen, winkelend publiek, personen die zeer langdurig hun klassieker of tweede/derde auto stallen, personen die kapotte auto’s stallen, toeristen, bedrijfsauto’s, auto’s van buitenlandse klusbedrijven et cetera. 

De kern van het probleem is dat niemand wil betalen om te parkeren. Zolang er een bereikbaar gratis alternatief is, zal men daar parkeren. En de straten direct grenzend aan de blauwe zone zijn zo’n gratis alternatief voor iedereen die in de binnenstad moet zijn.

De parkeeroverlast kan worden opgelost door de begrenzing van de blauwe zone in de Burgemeesters- en Professorenwijk op te rekken. De grens moet zodanig worden getrokken, dat parkeren in aangrenzende gebieden met vrij parkeren geen reëel alternatief is voor mensen die in de binnenstad moeten zijn. Daarom is het Kanaal een logische en duidelijke grens en moet de blauwe zone tot aan het Kanaal worden uitgebreid.

De Wethouder schrijft echter dat hij de proef met de blauwe zone in de huidige vorm en begrenzing niet voortijdig wil beëindigen. Dit standpunt is onbegrijpelijk.

De proef is bedoeld om te onderzoeken wat de gevolgen van de maatregel zijn. Inmiddels zijn de gevolgen van de proef met de blauwe zone meer dan duidelijk. Er is geen enkele reden om deze zeer ongewenste situatie nog een heel jaar, of als wij de Wethouder goed begrijpen, zelfs nog langer te laten voortduren!

De politiek moet nu knopen doorhakken en de begrenzing van de blauwe zone van de Burgemeesters- en Professorenwijk op zo kort mogelijke termijn uitbreiden tot aan het Kanaal. Hopelijk heeft u de moed en de wil om dit in gang te zetten.

RS



[1] Het deel tussen de Thorbeckestraat en de Tiboel Siegenbeekstraat.
[2] Het deel tussen de Zeemanlaan en de Kapteynstraat.

woensdag 21 november 2012

Brief Wethouder aan Raadscommissie

Op 13 november 2012 heeft Wethouder Strijk een brief aan de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid gezonden. De brief geeft een update van de stand van zaken rond de proef met de blauwe zones.

Het goede nieuws: de Wethouder erkent dat er een groot probleem is in de straten die direct grenzen aan de blauwe zone.

Het slechte nieuws: de Wethouder wil de proef niet voortijdig stoppen. Hij wil geen echte maatregelen treffen ter oplossing van het probleem. Uitbreiding van de blauwe zone tot aan het Kanaal is voor hem vooralsnog geen optie.

Wel moet er volgens de Wethouder per 1 januari 2014 "een vorm van parkeerregulering zijn die operationeel is: blauwe zones of welk ander systeem dan ook". Wat zou de Wethouder daar nu mee bedoelen..... Betaald parkeren misschien?

De brief van de Wethouder zal in de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid worden besproken. Wanneer is nog niet bekend, want volgens de voorzitter van de commissie, mevrouw Greetje van Gruting, heeft de Commissie een bomvolle agenda.

De brief van de Wethouder kunt u bij mij opvragen. Stuur een e-mail naar: stop.parkeeroverlast@gmail.com



Dagelijkse vreemdparkeerder bij ons in de straat, auto van een ondernemer uit de Breestraat, staat veelal foutgeparkeerd op de kruising, wil geen werknemersvergunning aanschaffen.

donderdag 1 november 2012

Probleem erkend, nu nog de oplossing

Afgelopen maandag heeft de voorzitter van de wijkvereniging samen met twee wijkbewoners met wethouder Strijk gesproken over de blauwe zone.

Het goede nieuws is dat de wethouder en ook zijn beleidsmedewerker niet langer lijken vast te houden aan het volledig uitdienen van 'het experiment' van twee jaar. Zij zien dat de situatie die is ontstaan na het instellen van de blauwe zone op veel plaatsen tot een onhoudbare situatie heeft geleid en dat op korte termijn actie nodig is.

Volgende vraag: wat nu?

De wethouder werkt aan een beleidsnotitie die zal worden voorgelegd aan de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Als ik het goed begrepen heb, geeft hij daarin een schets van de gevolgen van het instellen van de blauwe zone. De Raadscommissie komt ergens eind november/begin december bij elkaar. Wijkvereniging en buurtbewoners worden van harte uitgenodigd om daar 'in te spreken' en te vertellen over de huidige parkeersituatie.

Hopelijk vindt ook de Raadscommissie dat er wat aan moet gebeuren en mag de wethouder verder actie ondernemen. Dan is natuurlijk de vraag: welke maatregelen?

Mijn voorkeur: de blauwe zone uitbreiden tot aan het Kanaal. Dat is een natuurlijke grens. Veel wijkbewoners en ook de wijkvereniging zien dit als een goede oplossing. De wethouder en zijn beleidsmedewerker lijken over deze maatregel echter nog niet heel erg enthousiast te zijn. Gezocht wordt naar 'kleinere' tussenoplossingen die wellicht in ieder geval de acute overlast beperken. Mijn vrees is dat met het uitproberen van al deze 'kleinere'  tussenoplossingen het hele komende jaar gevuld kan worden. Uiteindelijk zal dan toch de conclusie moeten worden getrokken dat al die maatregelen niet werken en de problemen voortduren.

En ja, wat dan? Toch afschaffen blauwe zone? Of toch uitbreiden? Of misschien nog iets heel anders en was dit slechts een vervelend voorproefje?

U mag het zeggen.

Bericht uit de Cobetstraat


Op 29 oktober ontving de voorzitter van de Wijkvereniging onderstaande e-mail. Het bevestigt maar weer eens dat er sprake is van ernstige overlast.


Geachte heer van Duin,

Met belangstelling heb in de berichtgeving gelezen in de wijkkrant, mn als het gaat om de parkeeroverlast buiten de Blauwe Zone.

Ik moet zeggen, die overlast groeit met de maand. En dan heb ik het niet eens over de kortparkeerders die graag de stad in willen zonder parkeerlasten, maar sinds recent de 'vakantie parkeerder' en de waar laat ik mijn op te knappen mobiel.

Sinds eind augustus hebben er nu bijv. drie auto's langdurig voor ons eigen huis gestaan (gemiddeld 2 wk), auto's die hier niet bekend zijn, die met een duidelijk doel zijn neergezet: we gaan op vakantie, hier staat ons trotse bezit wel veilig. En dan heb ik het dus alleen over de plek voor ons huis.

Niet alleen betekent dat dat je met bijvoorbeeld boodschappen niet bij je eigen huis kunt staan, maar ook dat er regelmatig buiten de straat moet worden geparkeerd omdat alles vol staat, mn 's avonds als je wat later thuis komt (wat met mijn onregelmatige uren veel voorkomt).

Dat kan toch niet de bedoeling zijn, geeft forse frustaties, je krijgt zin in autootje slopen, maar over wil je het niet laten komen..... toch?

Ik zou graag willen weten wat er nu gaat gebeuren, want onze straat is hard op weg om in een parkeerterrein te veranderen. En dat met de hoge lasten die wij zowiezo al betalen aan de stad. Dat kan niet meer. Wat doet onze wijkvereniging eraan en waar kunnen wij deze klachten indien?


Mvg Ben


vrijdag 28 september 2012

Bezoek van wethouder Strijk en hoe nu verder

Op zaterdag 8 september hebben buurtgenoot Cas en ik wethouder Strijk rondgeleid door onze wijk. In de vrije zone stond het vol met auto's, terwijl vele parkeerplaatsen in de blauwe zone onbenut waren. Een beeld dat we onveranderd zien sinds 1 januari 2012, toen de blauwe zone is ingesteld.

Cas heeft een samenvatting gemaakt van het bezoek, die te vinden is op: verslag bezoek Wethouder Strijk

Onze indruk is dat de Wethouder er van doordrongen is dat er niet tot het einde van 'het experiment' kan worden gewacht met het treffen van maatregelen. Dat is in ieder geval hoopvol.

Eind oktober praten Thomas van Duin (voorzitter van de wijkvereniging), Cas en ik verder met de Wethouder over mogelijke oplossingen voor de enorme parkeeroverlast in de vrije zones van onze wijk.

Hieronder nog wat foto's van het bezoek.

Vrije zone

Blauwe zone

vrijdag 14 september 2012

Gebeurt er nog iets?

Terecht kreeg ik de vraag of er nog iets gebeurt of dat we de strijd hebben opgegeven.

Nee, we hebben de strijd niet opgegeven! En ja, er zijn enkele ontwikkelingen.

Wat is er dan gebeurd?

Allereerst is er natuurlijk gerapporteerd over de natelling. Daarover had ik al wel bericht. Zelf kan ik geen PDF documenten op de blog zetten. De wijkvereniging kan dat gelukkig wel en daar kunt u nu dus ook zelf het rapport lezen. Klik op: Nameting 2012

Verder heeft de Gemeente naar aanleiding van de nameting de ontheffingsregeling blauwe zone uitgebreid. Als ik het goed begrepen heb, komt het erop neer dat werknemers van bedrijven/instellingen die in de blauwe zone zijn gevestigd een ontheffing (vergunning) kunnen krijgen om toch in de blauwe zone te kunnen parkeren. Tot nu toe konden zij niet in de blauwe zone parkeren en zetten deze medewerkers hun auto vaak noodgedwongen in de vrije zone. De Gemeente hoopt dat met deze maatregen de parkeerdruk weer iets beter gespreid wordt over de blauwe en de vrije zone.

Zowel de wijkvereniging als anderen hebben naar aanleiding van het voorstel voor aanpassing van de ontheffingsregeling een reactie gezonden aan het college van Burgermeester en Wethouders en de Gemeente.

Vooral de Wijkvereniging heeft een uitstekende brief gezonden. Hierin schetst zij wat de huidige problematiek in de wijk is en hoe zij aankijkt tegen de 'oplossingsrichtingen' die door de Gemeente zijn geschetst. Zeer de moeite van het lezen waard. De brief staat op de website van de wijkvereniging: inspraakreactie wijkvereniging

Verder is de wethouder op bezoek geweest in de wijk. Robert Strijk had de uitnodiging hiertoe van buurtgenoot Cas aangenomen. Cas en ik hebben de wethouder afgelopen zaterdag 7 september door de wijk geleid. De wethouder onderkent de problemen en betwist deze niet, alleen het vinden van een oplossing is nog niet altijd zo eenvoudig. Hij heeft in ieder geval aangegeven niet te willen wachten tot het einde van de proef (eind 2013) met het treffen van maatregelen om wat aan de huidige situatie te doen.

We hebben met de wethouder allerlei opties doorgenomen en hopen samen met de wijkvereniging over een aantal weken met hem verder te praten.

Ik zal proberen dit weekend of anders begin volgende week uitgebreider verslag te doen van het bezoek van de wethouder. Ik heb er ook een paar leuke foto's van.

zondag 1 juli 2012

Parkeeronderzoek blauwe zone nameting 2012



Bron: Delft Infra Advies verkeerskundig adviesbureau


Bron: Delft Infra Advies verkeerskundig adviesbureau


Het rapport 'Parkeeronderzoek blauwe zone - nameting 2012' is op 19 juni 2012 verschenen. Ik heb het rapport per e-mail van Jan Smit ontvangen.

In maart 2011 heeft de Gemeente zogenaamde 'nulmetingen' gehouden. Het aantal geparkeerde auto's in en rond de straten van de blauwe zone is toen geteld. Dit jaar is er opnieuw geteld.  Dat is gebeurd op donderdag 29 maart na 19.00u, zaterdag 31 maart na 13.00u en dinsdag 3 april na 13.00u, na 19.00u en na 23.00u (drie tellingen dus op dinsdag). Deze nieuwe tellingen worden vergeleken met de cijfers van vorig jaar om te kijken wat de effecten zijn van de invoering van de blauwe zone.

Hierboven ziet u een kaartje met:

wijk 2 : Burgemeesters-en Professorenwijk noord (blauw)
wijk 2a: Burgemeesters-en Professorenwijk zuid (blauw)
wijk 2b: Burgemeesters-en Professorenwijk oost (vrije zone)
De bezettingsgraad geeft het percentage bezette parkeerplaatsen weer. De bezettingsgraad wordt berekend door het aantal geparkeerde auto's te delen door de parkeercapaciteit (parkeercapaciteit = het aantal aanwezige parkeerplaatsen).


Tja, en wat zijn dan de resultaten?

  1. De bezettingsgraad in wijk 2 (blauwe zone) is substantieel afgenomen. Dit geldt op alle tijdstippen van de dag. De bezettingsgraad in wijk 2 ligt nu ver onder de bezettingsgraad in wijk 2b (vrije zone).
  2. De bezettingsgraad in wijk 2b (vrije zone) is substantieel toegenomen. Dat effect is het allersterkst te zien overdag (dinsdag telling 13.00u) en op zaterdag. Wijk 2 en 2b werken als communicerende vaten; wat eerst in wijk 2 stond, staat nu in wijk 2b.
  3. De toename van de bezettingsgraad in wijk 2b is niet gelijkmatig verdeeld over de hele wijk 2b. Er zijn probleemgebieden ontstaan in die delen van de straten in de vrije zone die direct grenzen aan de blauwe zone. Bijvoorbeeld: in de Roodenburgerstraat (tussen Thorbeckestraat en Tiboel Siegenbeekstraat) was de bezettingsgraad in 2011 gemiddeld 75%, nu is deze gemiddeld 102%, in De Ridderstraat was er vorig jaar al sprake van overlast met een bezettingsgraad van gemiddeld 109%, daar is het nu helemaal de spuigaten uitgelopen met een bezettingsgraad van gemiddeld 142%.
  4. Vóór de invoering van de blauwe zone was er in het gebied in wijk 2b (vrije zone) rond de P.J. Blokstraat, Kernstraat, Cobetstraat en de Fruinlaan al grote parkeeroverlast. De problemen in dit gebied zijn alleen maar nog veel groter geworden, met bezettingsgraden die vaak boven de 100% liggen.
  5. De bezettingsgraad in wijk 2a (blauwe zone) is afgenomen, maar de afname is minder sterk dan in wijk 2 (blauwe zone). Overdag profiteert wijk 2a het meest van de blauwe zone. 's Avonds minder. Vooral in smalle straten, waar aan weerszijden woningen staan, blijft het vol. Bijvoorbeeld in straten als de Hugo de Vriesstraat, de Van der Waalstraat (tussen de Sitterlaan en de Melchior Treublaan) en de Stieltjesstraat.
Wat nu?

Daarop zal ik ingaan in mijn volgende blogbericht. Ik zal dan ook wat tabellen met cijfers en bezettingsgraden opnemen. Op de blog kan ik geen PDF plaatsen, dus daarom kan ik het rapport van de nameting er niet integraal opzetten. Voor de liefhebber is het rapport echter te verkrijgen bij Jan Smit

vrijdag 22 juni 2012

Rapport natelling is er!

Afgelopen week heeft Jan Smit van de Gemeente mij op verzoek het rapport "Parkeeronderzoek blauwe zone - nameting 2012" gemaild.


Het rapport dateert van 19 juni en telt 108 pagina's. Het bevestigt onze klachten. De parkeerdruk in de straten grenzend aan de blauwe zone is sterk toegenomen. Parkeren met de blauwe schijf gebeurt in de blauwe zone slechts zeer beperkt.

Volgend weekend zal ik het rapport in detail bekijken en een analyse en samenvatting daarvan op de blog zetten, dat zal dus rond 1 juli zijn.

donderdag 7 juni 2012

Wachten.... op het rapport

Alles lijkt nu stil te staan. De auto's in de straat. De voortgang om een oplossing te vinden voor de overlast.

Ik heb de Gemeente gevraagd wanneer nu eens dat rapport beschikbaar is met de resultaten van de hertelling. Waarschijnlijk is dat ergens rond 14 juni 2012.

De resultaten van dit jaar worden dan vergeleken met de resultaten van de tellingen van vorig jaar. Zie ook: Hertelling En pas dan, als blijkt dat de overlast verplaatst is, kan er gepraat worden over oplossingen.

maandag 28 mei 2012

Tijd lost parkeeroverlast niet op


De Gemeente (en soms ook bewoners elders zonder parkeeroverlast) betogen keer op keer dat geduld een schone zaak is en dat de parkeeroverlast zich vanzelf oplost. Dat is dus niet zo.

Waarom zou dat ook zou zijn, ik kan daar geen argumenten voor bedenken. De parkeeroverlast manifesteerde zich jarenlang een paar straten verderop en heeft zich verplaatst door instelling van de blauwe zone.

Onderstaande e-mail beschrijft nogmaals goed deze situatie.


E-mail bewoner Roodenburgerstraat 9 mei 2012 aan wethouder Strijk

Geachte heer Strijk,

Allereerst dank voor uw terugkoppeling per e-mail op dd. 4 maart en het afvaardigen van een medewerker naar de bijeenkomst met de buurtvereniging.

Ik bericht u om te melden dat de parkeeroverlast in de Roodenburgerstraat (net daar waar de blauwe zone is opgehouden, ter hoogte van huisnummer ....), onverminderd is. Om een beeld te geven de situatie van vandaag 18 uur:

  • de straat staat bomvol. Parkeren van de auto lukt pas het einde van de straat tussen de Mey van Streefkerk en de Burggravenlaan
  • tussen zes en zeven heb ik diverse mensen uit de binnenstad zien komen om hun auto op te halen (bijv. twee medewerkers van de Look optiek op de Breestraat).
  • wij blijven last hebben van langparkeerders. Ter illustratie: voor de deur staat al drie weken een Jeep geparkeerd. M.u.v. twee dagen is deze de afgelopen zes weken niet verplaatst
  • de bejaarde buurman van 89 (die met vuilnisbakken zijn parkeerplaats probeert vast te houden als hij weg is) vordert gestaag met zijn aanvraag voor de gehandicaptenparkeerplaats. Hij heeft inmiddels een parkeerkaart, de wegmarkering wordt over 4-6 weken aangebracht.
  • de auto van apotheek de Aloë (Roodenburgerstraat 1a) zwerft door onze straat bij gebrek aan een vergunning voor de blauwe zone. 

Waar het op neerkomt is dat de tijd de situatie niet heeft veranderd (helaas).

In aanvulling op alle ideeën ter verbetering van de situatie doe ik u twee extra suggesties toekomen:

  • het uitbreiden van de blauwe zone. Binnen de blauwe zone is gratis parkeren mogelijk tussen 8.30 uur en 18 uur. Daarbuiten niet. Dit zorgt ervoor dat mensen die in de stad willen winkelen of werken hun auto overdag kunnen parkeren. Hiermee weren we de langparkeerders.
  • betrek een verkeersdeskundige die gespecialiseerd is in het oplossen van parkeerproblematiek. Wellicht zijn er creatieve out-of-the-box mogelijkheden waar wij niet aan denken.

Graag zouden wij een gesprek hebben om het bovenstaande te bespreken en van u te horen wat de resultaten zijn van de verschillende acties waarover u in uw e-mail van 4 maart. Vooropgesteld staat dat wij dit gesprek op constructieve wijze willen ingaan en de gemeente willen helpen het bredere parkeerprobleem op te lossen.

Met vriendelijke groet,

(......)

vrijdag 18 mei 2012

Binnenkort resultaten hertelling


In maart 2011 heeft de Gemeente zogenaamde 'nulmetingen' gehouden. Het aantal geparkeerde auto's in en rond de straten van de blauwe zone is toen geteld. Zie voor de resultaten: samenvatting resultaten nulmeting 2011

Dit jaar is er opnieuw geteld. Dat is gebeurd in april 2012. Deze nieuwe tellingen worden vergeleken met de cijfers van vorig jaar om te kijken wat de effecten zijn van de invoering van de blauwe zone.

Eén dezer dagen is het concept-rapport met de resultaten van de tellingen in april 2012 gereed. Ik heb contact gehad met Jan Smit van de Gemeente en hij hoopt dat de definitieve versie binnen twee weken klaar zal zijn. Ben erg benieuwd naar de uitkomsten.

maandag 14 mei 2012

Aanrijding - de foto's


Eerder berichtte ik al over een aanrijding aan de Van den Brandelerkade. Zie: aanrijding Van den Brandelerkade  Inmiddels heb ik de foto's ontvangen.


E-mail van Jan, d.d. 7 mei 2012

Hoi Regine,

Hierbij de foto’s van de schade aan mijn auto. Deze is veroorzaakt door de onveilige situatie in onze straat, welke een gevolg is van de invoering van de  Blauwe Zone. Schade bedraagt ca 11000 euro.




zaterdag 12 mei 2012

Politie weigert te handhaven



Onderstaande e-mail en foto's ontving ik van Rob. Hij heeft de afgelopen periode vele keren bij de politie melding gedaan van foutparkeerders. De kruising Van den Brandelerkade - Tiboel Siegenbeekstraat staat nu al ruim vier maanden dagelijks vol geparkeerd. De doorgang wordt hierdoor belemmerd. Afgelopen donderdag kon de vuilniswagen opnieuw maar net de bocht nemen. Slechts met een schoenlepel kon hij tussen de op de kruising geparkeerde auto's door, waaronder een vrachtwagen die hier nu al ruim een week dagelijks in de straat staat. Ook een andere buurvrouw in de straat en ikzelf hebben hiervan diverse keren melding gedaan bij de politie. 


Wat doet de politie met deze meldingen? Het antwoord is kort: niets.


Tijdens het gesprek met Wethouder Strijk op 29 februari 2012 en bij vele andere gelegenheden, is de wijkbewoners verzekerd dat foutparkeerders zouden worden aangepakt. Deze toezeggingen worden niet nagekomen. Het vertrouwen dat de Gemeente en de politie de overlast serieus nemen is verdwenen.

E-mail van Rob d.d. 7 mei 2012

Vanaf 27 april jl.  tot heden ( 070512 ) is dagelijks de politie gebeld (0900 8844) met de melding dat auto's geparkeerd staan op het kruispunt Van den Brandelerkade / Tiboel Siegenbeekstraat. Vandaag werd ik gebeld door de politie Hollands Midden, Hr. Zwaan, met de mededeling dat de auto's op het
kruispunt geen gevaar vormen voor de verkeersveiligheid; er wordt niet bekeurd. Na enige uitleg over de verkeersonveiligheid veroorzaakt door de geparkeerde auto's (onoverzichtelijk, achteruitrijden bij tegenliggers, fietsende moeders met kinderen naar en van (lorenz)school 2 x per dag kunnen niet langs passerende auto's, achteruitstekende vuilniswagens, hard achteruitrijdende vuilniswagens, etc.) was deze agent bereid om contact op te nemen met onze ( ? ) wijkagent om de situatie te bespreken. Zo langzamerhand begint het vertrouwen in zowel gemeente als politie sterk te verminderen. Ik ga echter toch maar door met de dagelijkse meldingen. Het parkeren in het plantsoen heb ik maar niet eens ter sprake gebracht, het zal geen gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en de gemeente lijkt het beschermd stadsgezicht een lachertje te vinden.

Samengevat:
Artikel 23 en 24 RVV worden niet gehandhaafd
Artikel 5: 11 APV wordt niet gehandhaafd

Ben benieuwd welke artikelen volgen.

Rob, bewoner Tiboel Siegenbeekstraat

Auto's kunnen elkaar niet of moeilijk passeren. Daardoor is het al gebeurd dat 1 van de paaltjes geraakt is.
Dagelijks staat de kruising vol.
Afegelopen donderdag: vuiliniswagen moest weer achteruit steken om auto door te laten.
De bocht is nauwelijks te nemen. De Politie blijkt dat geen probleem te vinden. Zij geeft een vrijbrief aan foutparkeerders.
Toelichting niet nodig.
Het wordt dringen op het plantsoen.

donderdag 3 mei 2012

Wachttijden parkeervergunning Leiden Centrum



Veel mensen die bij ons in de wijk parkeren, wonen in het centrum van de stad. Zij blijken vaak weinig andere keuze te hebben. Naar verluidt zijn de wachtlijsten voor een parkeervergunning voor de binnenstad opgelopen toen de blauwe zones zijn ingesteld. Dat had de Gemeente volgens mij wel kunnen zien aankomen. 


Nu is er een volle binnenstad, waar mensen vergeefs wachten op een vergunning. Daaraan grenzend een blauwe zone, met veel lege parkeerplaatsen, waar noch binnenstadbewoners noch vrije zone bewoners mogen parkeren. Daarbuiten de vrije zone, woonwijken die tegenwoordig dienen als Lang Parkeren Leiden.


Het lijkt mij dat er niet goed is nagedacht over dit parkeerbeleid.

E-mail van Marc d.d. 2 mei 2012

Beste heer Smit,

Reeds eerder heb ik u gemaild inzake parkeerproblematiek.

Ik woon in het centrum van Leiden.
De situatie was aanvankelijk dat ik geen vergunning kon krijgen omdat de auto niet op mijn naam stond.

Ik heb nadien de financiele hemel en aarde bewogen om een eigen auto aan te kunnen schaffen zodat ik:
- deze op eigen naam kan zetten;
- de auto voor mijn eigen deur kan plaatsen;
- de bewoners in aangrenzende buurten niet tot overlast ben;
- niet meer dagelijks 20 minuten hoef te lopen tot achter station Lammenschans of andere buurten buiten blauwe zone.

De recente vergunningaanvraag liep echter op niets uit. Een wachttijd in 'Zone A' (centrum) is plotsklaps van toepassing waarbij niet kan worden aangegeven hoe lang dit nog duren zal. 'Reken maar op ca. 6 maanden' werd mij medegedeeld.

Tot mijn grote verbazing kan ik ook voor de lege blauwe zone geen vergunning krijgen.

Door dit beleid blijft het probleem meer dan in tact.
Daarom voor u de volgende vraag. Waar moet ik mijn auto parkeren?

Dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Marc (..)

zaterdag 28 april 2012

Aanrijding Van den Brandelerkade en bekeuringen

Jammer genoeg hebben we gelijk gekregen. We hebben ervoor gewaarschuwd, zie Frontaal

In onze straat heeft een aanrijding plaatsgevonden. Een auto die de vanaf de Thorbeckestraat de Van den Brandelerkade in reed, nam een te krappe bocht en heeft de achterkant van de wagen van mijn buurman geraakt. Hij stond op voldoende afstand van de brug geparkeerd en toch ging het mis. De weg is gewoonweg te smal met aan beide zijden geparkeerde auto's.

Behoorlijke schade, ik krijg waarschijnlijk nog foto's. Deze keer gelukkig geen persoonlijke schade. Maar ik zie fietsers hier regelmatig uitwijken voor auto's die de straat in draaien.

Als het goed is, hebben de tellingen nu plaats gevonden. In mei worden de resultaten verwacht. Hopelijk dat deze aanleiding geven tot het nemen van actie door de Gemeente.

Afgelopen week heb ik overigens voor het eerst de politie in actie gezien. Bij station Lammenschans. Daar werden bekeuringen uitgedeeld aan auto's zonder vergunning of blauwe schijf.



Nu nog alle foutparkeerders in de vrije zone aanpakken. Dagelijks staan bij ons de kruispunten vol. De politieman die ik aansprak adviseerde daar vooral melding van te doen. Dus: pak de telefoon en doe melding van kruispuntparkeerders, hoekparkeerders, stoepparkeerders, brugparkeerders, groenparkeerders en aanbiedplaats-vuilcontainers-parkeerders. Telefoonnummer: 0900-8844  Misschien dat er dan wat gebeurt!


zondag 15 april 2012

Beschouwt de Gemeente de groenstrook als parkeerruimte?

Veel bewoners van de Van den Brandelerkade vinden deze straat niet geschikt om over de hele lengte aan weerszijden auto's te herbergen. De straat is hiervoor te smal en er is een onveilige situatie ontstaan.

Uit het Parkeeronderzoek Nulmeting maart 2011 blijkt dat de Gemeente beide zijden van de Van den Brandelerkade als parkeercapaciteit aanmerkt. Voor de Lorentzkade hanteert zij andere maatstaven. Daar wordt de groenzijde niet meegeteld als beschikbare parkeerruimte. De parkeercapaciteit is van belang om vast te stellen of sprake is van onaanvaardbare parkeeroverlast of niet.

Lees voor verdere uitleg van de begrippen parkeercapaciteit en bezettingsgraad het blogbericht: Samenvatting resultaten nulmeting 2011 en de paragraaf over Van den Brandelerkade - Lorentzkade in het blogbericht:  Hertelling

Mijn straatgenoot Rudmer heeft over deze kwestie een interessante correspondentie gevoerd met J. Smit van de Gemeente. Vooral deze passage uit een e-mail van de heer Smit d.d. 3 april 2012 vond ik verbazingwekkend:

Bij de 0-meting zijn beide zijden van de Van den Brandelerkade meegeteld als capaciteit. Automobilisten parkeren hier ook. Zoals u zelf aangeeft parkeren mensen half in het gras. Dit is uiteraard niet wenselijk, maar hierdoor is de doorgang voor hulpdiensten gewaarborgd. In bochten is dit waarschijnlijk niet het geval, dus hier moet nog naar gekeken worden in samenspraak met de wijkvereniging. Bij de Lorentzkade is langs het groen een hekje aangebracht. Hierdoor zijn mensen geneigd de auto op enige afstand van het hekje te plaatsen, in verband met het openen van de deur. Hierdoor kan de doorgang voor hulpdiensten of vuilniswagen niet gegarandeerd worden. Vandaar dat de groenzijde hier niet is meegenomen als capaciteit

Interessant in dit verband is artikel 5:11 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Leiden. Hier staat:

Het is verboden met een voertuig te rijden door of deze te doen of te laten staan in een park of plantsoen of een van gemeentewege aangelegde beplanting of groenstrook.


Kortom: de Gemeente neemt het structureel overtreden van de APV in aanmerking om de parkeercapaciteit in onze straat te bepalen en daarmee de vraag te beantwoorden of sprake is van parkeeroverlast. Onaanvaardbaar lijkt mij.





De ambtenaar lijkt ook een beetje te zijn geschrokken van zijn stelling. In een later bericht van 4 april jl. aan Rudmer schrijft hij:

Geachte heer (..), 
In het onderzoek (opmerking Regine: met onderzoek bedoelt hij de hertelling in april 2012) zal voor de verschillende telmomenten aangegeven worden wat de bezettingsgraad is als de capaciteit langs de graszijde meegenomen wordt en waar deze op uitkomt als deze capaciteit niet meegenomen wordt. Hiermee komen wij tegemoet aan de wens van enkele bewoners. 
Het parkeren langs de graszijde en het wel of niet plaatsen van een hekje, is ter sprake gebracht tijdens het overleg met de wijkvereniging. Er zijn geen conclusies getrokken. Wij komen hier nog op terug. 
Met vriendelijke groet, 
Jan Smit

De Vuilnissoap - deel drie


Het is nu al de derde keer dat de vuilcontainers aan De Laat de Kanterstraat niet zijn geleegd. Zie ook: Weer volle vuilinisbakken!!! en Veel auto's en volle vuilcontainers

Eén keer kan voorkomen, omdat de situatie nieuw is. Een tweede keer misschien ook nog. Maar nu het voor de derde keer raak is, moet toch worden geconcludeerd dat de Gemeente passief is en er sprake is van desinteresse.

Het is een gevoel dat in de vrije zone steeds sterker wordt, omdat de Gemeente ook tegen andere overtredingen, zoals het op kruispunten, in de groenzones en op straathoeken en stoepen parkeren niet optreedt. Zelfs niet als je een langsrijdende politieagent aanhoudt en hem expliciet vraagt wanneer er iets gedaan wordt. Het antwoord is: "Later" en de agent rijdt gewoon weer door.

Van twee bewoonsters uit De Laat de Kanterstraat kreeg ik onderstaande e-mails met foto's. Heel veel bewoners zijn ook bang dat de jaarlijkse viering van Koninginnedag doorkruist zal worden, omdat de auto's gewoon niet weg zijn. De bewoners zijn gezien de ervaringen van de afgelopen drie maanden zeer sceptisch of zij enige actie van de zijde van de Gemeente kunnen verwachten.



E-mail van Dolly  d.d. 14 april 2012

Deze foto's heb ik afgelopen donderdagmorgen 12 april gemaakt vanaf kruispunt de Laat de Kanterstraat ri Zoeterwoudse Singel ( blauwe zone ) en ri Burggravenlaan ( vrij parkeren). Fijn dat aan de ene kant van de straat de vuilcontainers geleegd werden en aan onze kant weer niet omdat de hele rij langparkeerders de weg blokkeren en de vuilnisauto er niet bij kan komen. Deze auto's staan er dus al WEKEN, vol met meeuwenpoep!

Om 9.00 uur trof ik er iemand van Beheer gemeente aan die de groene streep op de stoeprand weer kwam aanbrengen. Hij vond deze situatie ook te gek voor woorden en beloofde deze situatie ook rapporteren naar de betreffende afdeling van de Gemeente.

Ik ben heel benieuwd of de auto's in de verschillende straten voor het Koninginnefeest op 30 april op ons plein op tijd verdwenen zijn! Zo niet, gaat de Gemeente dan tot actie over om ze weg te slepen?
Zal er nu eindelijk eens iets met deze klachten gedaan worden???

Dolly, bewoonster De Laat de Kanterstraat aan overbezette deel...



E-mail van Margot d.d. 12 april 2012

Beste Regine,

De bakken zijn vandaag op de hoek De Laat de Kanterstraat/Thorbeckestraat weer niet geleegd. Sprak toevallig iemand v ophaaldienst, die zei dat ze bakken niet wilden legen omdat ze er niet bij kunnen en t de zoveelste keer was (3e inmiddels). Ze hebben bij iedereen een briefje onder de ruitenwisser gedaan, maar of dat effect heeft?

Groetjes, Margot



In de blauwe zone kunnen de containers gewoon worden geleegd.
Weer volle bakken.
Zo kan een vuilniswagen er natuurlijk niet bij.
Een briefje van de Gemeente, of dit iets uithaalt? 
Als u goed kijkt ziet u rechts de vuilcontainers verstopt achter die rij auto's.


zondag 8 april 2012

Park and bike

Er voltrok zich afgelopen vrijdag voor mijn woning een soort stripverhaal. Auto parkeren, fiets eruit. Houd jij de fiets even vast? Nog een fiets eruit. Ja, daar gaan we! Richting stad.

Dit heeft niets meer te maken met even een auto ergens parkeren. Onze straat fungeert als Gratis Lang Parkeren Leiden. De auto staat er nu nog steeds en zal hier waarschijnlijk de hele Pasen of nog langer staan.




















vrijdag 6 april 2012

Wat is er gebeurd met de aanbevelingen voor de hertelling?

Door een hertelling hoopt de Gemeente inzicht te krijgen in de effecten van het instellen van de blauwe zones. De resultaten van de hertellingen van dit jaar zullen worden vergeleken met de tellingen van maart 2011. Zie verder ook en klik op: Nulmeting 2011Rapport parkeeronderzoek nulmeting maart 2011 en Samenvatting resultaten nulmeting 2011

In een eerder blogbericht heb ik melding gedaan van de aanbevelingen aan de Gemeente voor de hertelling die in april dit jaar zal worden verricht. Klik hiervoor op: Hertelling

Welke aanbevelingen zijn nu wel opgevolgd voor onze wijk?
  1. Er wordt ook een nachttelling gehouden (vanaf 23.00u)
  2. Bij de tellingen in de blauwe zones wordt bijgehouden hoeveel auto's met een vergunning parkeren en hoeveel auto's met een blauwe parkeerschijf parkeren.
  3. Voor de Van den Brandelerkade (zie ook: Lorentzkade-Van den Brandelerkade) geldt dat in het onderzoek wordt aangegeven wat de bezettingsgraad is als de 'parkeercapaciteit' langs de graszijde meegenomen wordt en waar deze op uitkomt als deze capaciteit niet meegenomen wordt. Hierover heb ik nog een interessante e-mail wisseling ontvangen van een straatgenoot, waarover meer in een volgend blogbericht.
Welke aanbevelingen zijn niet opgevolgd?
  1. Wij hadden voorgesteld meerdere weken achtereen tellingen te houden, zodat mogelijke toevalligheden (een keer extra druk of juist niet) gecorrigeerd worden. Jammer genoeg is deze aanbeveling niet opgevolgd.
  2. De telresultaten worden niet 'per cluster van straten' gepresenteerd, waardoor goed inzicht had kunnen worden verkregen in de parkeerdruk van straten die direct aan de blauwe zone grenzen. Wel zijn er resultaten per deel van een straat beschikbaar, zodat alsnog de gemiddelde parkeerdruk voor een cluster van straten kan worden berekend, dus dat troost weer.
Tot slot: ik zag vanmiddag dat sommige buurtbewoners er schoon genoeg van krijgen dat er volop in de struiken en op het groen wordt geparkeerd. Ook al is dat verboden op grond van de APV Leiden, er wordt echt helemaal niet tegen opgetreden, ondanks herhaalde toezeggingen van de Gemeente dat ook overtredingen in de vrije zone zouden worden aangepakt. Dan maar proberen of een briefje achter de ruitenwisser iets uithaalt....




woensdag 4 april 2012

Oppenheimstraat staat ook vol



Ook aan de andere zijde van de Burggravenlaan voelen bewoners de gevolgen van de blauwe zone. Volgens mij nog meer reden om de blauwe zone tot aan het Kanaal uit te breiden.

Gisteren ontving ik onderstaande e-mail van Katinka. Zij woont aan de Oppenheimstraat en constateert een verhoogde parkeerdruk sinds de blauwe zone slechts gedeeltelijk in de wijk is ingevoerd.

E-mail van Katinka d.d. 3 april 2012. Zij woont aan de Oppenheimstraat.

Beste allemaal,

Ik ben een bewoonster van de Oppenheimstraat. Deze straat wordt nu overbelast met parkeren door het invoeren van de blauwe zone. Het is al een volle straat met auto’s ivm de Josephschool en de mensen die daardoor hun auto overdag parkeren.

In het weekend en doordeweeks komen daar de auto’s bij van mensen die naar de stad gaan en via de Laat de Kanterstraat gaan lopen of fietsen.

Het is voor ons bewoners daarom vaak onmogelijk om te parkeren in de straat en moeten vaak uitwijken naar andere straten in de omgeving. Het heeft er alle schijn van dat het probleem nu verplaatst is naar de niet blauwe zone.



dinsdag 3 april 2012

Geen nieuws blauwe zone uit de Raadscommissievergadering


Op 29 maart 2012 was de vergadering van de Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Tot de ingekomen stukken behoorde de brief van Wethouder Strijk waarin hij tussentijds verslag doet van de eerste ervaringen met de blauwe zone, klik voor deze brief op: brief wethouder

De Raadscommissievergadering is te beluisteren op de website van de Gemeente Leiden. Voor de liefhebber, klik op: vergadering Raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid

De brief van de Wethouder stond geagendeerd als 'voor kennisgeving aannemen', zie: agenda 29 maart 2012 Voor de ingekomen stukken geldt volgens de agenda: 'Bij verzoeken om bespreking vindt in principe de agendering in de eerstvolgende commissievergadering plaats.' Ook kan er vooraf op ingekomen stukken worden gereageerd door de Raadscommissieleden, maar dat is niet gebeurd.

Ik heb niet de volledige 3 uur en 22 minuten van de vergadering afgeluisterd, maar wat ik ervan gehoord heb, is er inderdaad verder geen inhoudelijke discussie gevoerd over de blauwe zone.

zondag 1 april 2012

Filmpje over parkeerongemakken door gedeeltelijke invoering blauwe zone

In dit filmpje vertellen wijkbewoners uit de Roodenburgerstraat over de gevolgen van de gedeeltelijke invoering van blauwe zone. Het laat de contrasten tussen blauwe zone en vrije zone goed zien. Ik vond het filmpje op leidenlokaal.nl

Klik voor het filmpje op: Parkeerongemakken door gedeeltelijke invoering blauwe zone

PS: met iPhone en iPad zijn de filmpjes niet te zien, die ondersteunen dat niet. 

zaterdag 31 maart 2012

Blauwe zone moet ROC garage vullen!

Bijgaand bericht trof ik aan op sleutelstad.nl:  ROC en gemeente sluiten deal over parkeergarage

Eindelijk begin ik de politieke ratio van de blauwe zone te begrijpen: de ROC-garage moet vol!

Dus blauwe zone langs de Lammenschansweg en blauwe zone rond het station om te zorgen dat er in de ROC-garage wordt geparkeerd. Vreemd dat de blauwe zone -ook- voor dit soort doeleinden blijkt te worden ingezet. Dat lijkt me oneigenlijk gebruik.

Bovendien, mensen gaan niet betalen voor parkeren, als er een gratis en bereikbaar alternatief is! En daarom staan de straten in de vrije zone helemaal vol.

Uitbreiding van de blauwe zone tot aan het Kanaal is de enige echte oplossing van de parkeerproblemen in de wijk. En dan komt het met die ROC-garage misschien ook nog goed.


Weer volle vuilcontainers!!!

Het was weer donderdag, 29 maart 2012, de vuilnis wordt opgehaald. Tenminste, als de vuilniswagen er bij kan. 

Op de aanbiedplaats op de hoek van De Laat de Kanterstraat en de Thorbeckestraat wordt ook op donderdagen volop geparkeerd door gastparkeerders. Die zich echter niet als gast gedragen...

Dat is sowieso een probleem. Doordat gastparkeerders geen binding met de wijk hebben, wordt op aanbiedplaatsen voor containers, kruispunten, stoepen, voor uitritten en in groenzones geparkeerd. Daar wordt tot nu toe, ondanks alle toezeggingen, volledig niet tegen opgetreden door Gemeente of politie. 

De vrije zone is een vrijplaats voor foutparkeerders. En de bewoners zitten er maar mee. Deze keer opnieuw met volle vuilnisbakken die niet konden worden geleegd door geparkeerde auto's van 'gastparkeerders.' En dat is niet de eerste keer, klik op Veel auto 's en volle vuilcontainers

Onderstaande foto's ontving ik d.d. 29-3-2012 van Margot. Zij woont aan De Laat de Kanterstraat

Auto's geparkeerd op aanbiedplaats containers. Alleen vooraan was een stukje vrijgehouden.
Onmogelijk om deze bakken te legen.
Dus we blijven zitten met de troep. 
Deze auto staat al 4 weken onafgebroken op aanbiedplaats containers. Ook de vogels hebben er genoeg van.