Zoeken in deze blog

maandag 20 februari 2012

Beperkte handhavingscapaciteit geen valide reden voor beperkte invoering blauwe zone


Onderstaande e-mail wisseling ontving ik van een bewoner uit de Roodenburgerstraat. Hij stelt onder andere dat de invoering van de blauwe zone in slechts een beperkt deel van de wijk, mede is ingegeven door de beperkte handhavingscapaciteit van de Gemeente. Hij acht dit onacceptabel. 


E-mail d.d. 18-2-2012 van een bewoner van de Roodenburgerstraat aan wethouder Strijk


Op 18 feb. 2012 om 11:01 heeft (...) het volgende geschreven:

Geachte heer Strijk,

Het is u ongetwijfeld bekend dat zich sedert 1 januari 2012 ernstige parkeeroverlast voordoet in onder meer de Roodenburgerstraat. Ik heb het nu anderhalve maand aangezien en de maat is wat mij betreft vol: er treedt geen enkele verbetering op in de situatie, maar eerder een verslechtering. Wij wonen ca. 20 meter buiten de per genoemde datum ingevoerde blauwe zone en het is gewoon niet meer mogelijk binnen een redelijke afstand van ons huis te parkeren. In onze straat worden auto's en bestelbusjes voor zeer lange tijd geparkeerd (gestald). Fietsen worden uit auto's geladen om zo naar de stad te gaan. Bovendien doen zich gevaarlijke situaties voor: forensen die haastig op zoek zijn naar een parkeerplaats rijden met veel te hoge snelheid door de straat, terwijl wij onze kinderen naar school brengen en de straat vol is met fietsende kinderen. Ook de seniore bewoners van onze straat worden zwaar getroffen door de blauwe zone, omdat zij slecht ter been zijn en niet meer op korte loopafstand van hun huis kunnen parkeren. Het straatbeeld van onze prachtige wijk (een beschermd Stads- en Dorpsgezicht nota bene) wordt daarnaast danig ontsierd door de werkelijk overvolle straten buiten het blauwe gebied. Het is gewoon geen gezicht.

Uiteraard heb ik er begrip voor dat de gemeente iets heeft willen doen aan de parkeeroverlast die vóór 1 januari 2012 gold in de thans als blauw gebied aangeduide zone. Deze overlast is nu verdwenen. Waar ik géén begrip voor heb, is de omstandigheid dat de beperkte invoering van de blauwe zone in onze wijk mede is ingegeven door de beperkte handhavingscapaciteit van de gemeente; een grotere blauwe zone die mede de gehele Roodenburgerstraat zou omvatten, is praktisch en bugettair onhaalbaar. Dit nu is voor mij onacceptabel. Het was eind vorig jaar wat mij betreft van tweeën één: ofwel u zou iets doen aan de parkeeroverlast in onze wijk en de gehele wijk tot blauw gebied bestempelen, ofwel u zou de status quo handhaven. U heeft - overigens om heel begrijpelijke redenen - ervoor gekozen de status quo niet te handhaven. In plaats daarvan heeft u een volstrekt arbitraire grens door onze wijk getrokken. Wat mij betreft staat er nog maar één mogelijkheid open om de vele, vele klachten uit onze wijk op te lossen: de onmiddellijke invoering van de blauwe zone in de gehele wijk. Wachten op een evaluatie na een half jaar is nadrukkelijk géén optie. De problemen zijn volstrekt duidelijk, urgent en eisen onmiddellijke actie van uw kant.

U zult begrijpen dat ik alle publicitaire, politieke en juridische middelen zal ondersteunen om aan de huidige situatie een einde te maken. Ik vertrouw er echter op dat dit niet nodig zal zijn. Uiteraard sta ik tot uw volledige beschikking voor nadere toelichting op mijn klacht. Mijn mobiele telefoonnummer is hieronder vermeld.

Hoogachtend,

(...)


Reactie d.d. 18-2-2012 van wethouder Strijk

From: Strijk, Robert
To: (...)
Sent: Saturday, February 18, 2012 6:28 PM
Subject: Re: Klacht parkeeroverlast Roodenburgerstraat

Geachte heer (...),

Dank voor uw mail.

Wij hebben de afgelopen weken meerdere klachten gekregen over de parkeersituatie die is ontstaan na de invoering van de proef met de blauwe zone. Hoewel wij in eerste instantie nog op het standpunt stonden dat zo'n proef enige tijd dient te krijgen; ook omdat mensen hun gedrag aanpassen na enige tijd, is de hoeveelheid signalen, met name in het door u aangegeven gebied, zo aanzienlijk dat wij volgende week een gesprek hebben met enkele bewoners uit uw buurt en de voorzitter van de wijkvereniging,
Wij zullen dan bekijken wat te doen?

Wij komen er daarna graag bij u op terug.

Met vriendelijke groet

Robert Strijk
Wethouder Financiën, economie en bereikbaarheid,

Geen opmerkingen: