Zoeken in deze blog

woensdag 1 februari 2012

Voor en na de blauwe zone

Mijn buurvrouw Els heeft in december 2011 foto's gemaakt van onze straat. Het straatbeeld is sinds 1 januari volstrekt veranderd.



Dit was op 1 december 2011



En dit is 17 januari 2012......



Dit was 1 december 2011



En dit is 17 januari 2012

Een heel ander beeld dus.

Els herinnerde mij eraan dat onze wijk is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Onze wijk bleek het waard om beschermd te worden. Vorig jaar april hebben wij van de gemeente Leiden de brochure "Wonen in een beschermd stadsgebied" ontvangen. Ik heb het vandaag nog eens gelezen. De volgende twee citaten vond ik vooral treffend:

De gemeente Leiden is trots dat de Zuidelijke Schil per april 2011 door het Rijk is aangewezen tot beschermd stadsgezicht, omdat het iets zegt over het speciale karakter en de kwaliteit van deze fraaie woonwijken. U, als bewoner, weet dat natuurlijk als geen ander. Na de binnenstad is de Zuidelijke Schil het tweede deel van Leiden dat is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Het gaat bij de gebiedsbescherming zowel over het behoud van de historisch gegroeide stratenplannen en de ‘parcellering’ (wat voor huizen staan er en hoe zijn ze gegroepeerd), als over de inrichting van de openbare ruimte en de binnengebieden, de karakteristieke gevelwanden, de beeldbepalende panden en het groen in het gebied.

Tja, het klinkt prachtig, maar de praktijk van vandaag is dat het beschermd stadsgezicht ernstig wordt aangetast door de grote aantallen geparkeerde auto's die onze straten vullen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb de bewoners van het gebied wat nu last heeft van de auto's, nooit mee horen leven met de bewoners waar nu de blauwe zone is ingevoerd. Wonende op de Sitterlaan konden wij dagelijks onze auto niet kwijt voor de deur, of dichtbij. Oudjes met rugzakken op en volgeladen koffers lieten vaak weken hun auto voor de deur staan om met de trein op vakantie te gaan. Elke dag racende treinreizigers die her en der hun auto neer gooiden. Noem het maar op.
Wij zijn de gemeente zeer dankbaar voor het invoeren van de blauwe zone. Tevens zijn wij bang dat de dreigende bewoners van de niet-zone er bij de gemeente op aan zullen dringen dat de blauwe zone hier weer wordt opgeheven. Ik hoop van harte dat zij geen gehoor geven aan zo'n verzoek.
Deze blog laat zien dat de Burgemeesterswijk bewoners hoog opgeleid zijn en veel tijd hebben om hun punt te maken. U kunt dat ook op een andere manier dan overal luidop klagen bij de gemeente. U zou de mensen die bij u parkeren kunnen vragen waarom ze dat doen en eventueel een goede tip kunnen geven.U zou ook even kunnen afwachten hoe het verdere verloop is. Vaak vinden mensen het toch te ver weg parkeren in de Burgemeesterswijk. Kom samen tot en oplossing. Ik leef net zoveel met u mee als u met ons deed.
Enne, de Sitterlaan als racebaan gebruiken, zoals ik menig bewoner uit de Burgemeesterswijk heb zien doen, is ook not done. Zal ik daar een blogje over starten?^^